O Ερντογάν θέλει να ξαναγράψει την ιστορία: Ο Μωάμεθ ηγέτης και των ορθόδοξων – Πλέον όλοι θα μπαίνουν δωρεάν στην Αγία Σοφία

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα βρίσκεται και εκείνος στην πρώτη προσευχή εντός του μνημείου


ΚΟΣΜΟΣ
13:07
14/07/2020
O Ερντογάν θέλει να ξαναγράψει την ιστορία: Ο Μωάμεθ ηγέτης και των ορθόδοξων – Πλέον όλοι θα μπαίνουν δωρεάν στην Αγία Σοφία
30
loading

Συνεχίζεται η επιθετική ρητορική από πλευράς Ερντογάν καθώς όπως μετέδωσε η Hurriyet ο Τούρκος πρόεδρος, μπροστά σε μέλη του κόμματός του φέρεται να είπε ότι «ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν επίσης ηγέτης και κυβερνήτης και των Ορθοδόξων. Κι εμείς έχουμε εκκλησία των Ρωμιών Ορθοδόξων. Η Αγιά Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί».

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι παρών, στις 24 Ιουλίου όταν η Αγία Σοφία θα ξανανοίξει ως τζαμί μετά το 1934. «Υποσχέθηκε» ότι η εκκλησία σύμβολο δεν θα είναι κλειστή για κανέναν και οι αγιογραφίες θα διατηρηθούν.

Ο Ερντογάν φέρεται να είπε στα μέλη του AKP πως στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ξένους ηγέτες, δεσμεύτηκε πως οι αγιογραφίες στην Αγία Σοφία θα διατηρηθούν.

Στη συνεδρίαση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μοναδικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, όπως διαρρέεται από την τουρκική κυβέρνηση, ήταν πολλά τα στελέχη του κόμματος που αφού… ευχαρίστησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποφασιστικότητά του να κάνει ξανά την Αγιά Σοφιά τζαμί, εξέφρασαν την επιθυμία να βρεθούν στα «εγκαίνια» στις 24 Ιουλίου.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να προσκληθείτε. Θα είμαστε εκεί όλοι μαζί. Θα σας περιμένουμε» τόνισε ο Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι θα είναι κι εκείνος στην Αγιά Σοφιά όταν θα ξαναλειτουργήσει ως τζαμί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεϊμάνιγιε». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με ξένους ηγέτες, τους είπε ότι «ήταν απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανοίξει την Αγιά Σοφιά ως τόπο λατρείας. Η Αγιά Σοφιά δεν είναι μόνο τόπος λατρείας για τους Μουσουλμάνους. Θα προστατεύσουμε την Αγιά Σοφιά και τώρα μπορείτε να την επισκέπτεστε ελεύθερα χωρίς αντίτιμο. Είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar Άντε πια

  Βαρέθηκα να σας διαβάζω με τον χριστιανικό σας ναό που σας τον πείρανε οι άπιστοι
  Αυτός ο ναός χτίστηκε με πέτρες και στύλους από ελληνικούς ναούς της παλιάς μας θρησκίας.
  Σας τον κλέψανε όπως τα κλέψατε και εσείς.
  [...] , ξύπνηστε
  Σας κάνανε άβουλα πρόβατα και αρέσκεστε ακόμα.
  Αχ οι απολίτιστοι Τούρκοι
  Αχ μπλα μπλα μπλα μπλα...
  Σιγά τον χριστιανικό πολιτισμό σας.
  Από το 330 μέχρι το 1453 αλληλοσφαζόσασταν με πρότα παραδίγματα τους αυτοκράτορες σας.
  Σε 1123 χρόνια 880 αυτοκράτορες, αν εξερέσουμε μερικούς που κυβέρνησαν από 30-40 χρόνια έχουμε έναν μέσο ωρο ανά αυτοκράτορα =1 χρόνο.
  Αυτά δεν σας τα λένε στο σχόλιο ε;
  Τι είπα στην αρχή;
  ΑΒΟΥΛΑ [...]
  Άντε να [...] και εσείς και οι Τούρκοι σας μαζί

  1. avatar ti s

   1. Αν βαρέθηκες, μην διαβάζεις.
   2. Δεν υπάρχει θέμα καινούριας ή παλιάς θρησκείας, υπάρχει η αλήθεια και η δαιμονολατρεία.
   3. Αυτό που λες με τις πέτρες δεν το γνωριζω αν είναι έτσι αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είναι αυτό το σημαντικό, παρόμοιες πέτρες θα μπορούσαν να βρουν έτσι κι αλλιώς. Το σημαντικό πέρα από τη θρησκευτική αξία είναι (ακόμα και αν δεν δέχεσαι τον θρύλο για το σχέδιο) ότι πρόκειται για ένα θαύμα μηχανικής όπως φαίνεται και από το ότι στέκεται μετά από φοβερούς σεισμούς, το υλικό του τρούλου, η στήριξή του, η εντύπωση ότι αιωρείται, τα ανεπανάληπτα ψηφιδωτά κλπ κλπ
   4. Δεν υπάρχει το \"άβουλα\" αλλά το \"χαίρε αυλή λογικών προβάτων\" η λέξη λογικών τα λέει όλα.
   5. Δεν αλληλοσφαζόμασταν, οι αιρετικοί εικονομάχοι και άλλοι που δεν μπορείς να τους πεις ούτε καν χριστιανούς έκαναν διωγμούς. Προφανώς θα ξεχνάς τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Ξεχνάς και το ότι τα βασανιστήρια πριν το 313 αποτελούσαν θέαμα.
   Ξεχνάς επίσης τις περιόδους ακμής και την ποιότητα ζωής.
   Το ότι γίνονταν φόνοι αυτοκρατόρων ναι μεν σωστό, αλλά έχει και μια δεύτερη ανάγνωση ιστορικά. Ο καθένας μπορούσε να γίνει αυτοκράτορας. Ας προσπαθήσει ένας φτωχός στη σημερινή δημοκρατία μας όχι να γίνει πρωθυπουργός αλλά απλά να βάλει υποψηφιότητα. Πόσα χιλιάδες ευρώ χρειάζεται για να τυπώσει ψηφοδέλτια; Κατά τα άλλα δημοκρατία, ισότητα μπλα μπλα.
   Όχι, αυτά δεν σας τα λένε στο σχολείο, σας λένε για τη δημοκρατία, για την Ευρώπη των λαών...

   1. avatar Ακριβώς

    1 εσένα ακριβός περίμενα να μου πεις τι να κάνω
    2 βέβαια υπάρχει μόνο αυτό που μας συμφέρει και το κύριο θέμα που συμφέρει τους κλαψιάρηδες σαν εσένα είναι να κλέγεστε για τους αγαπιτομισητούς σας Τούρκους. Αν σας τους πάρουνε από δίπλα θα ψωφίσετε από την αγανάκτηση που δεν έχετε πια να γρινάσετε σαν μωρά πεδία
    3 διάβασε τότε πριν σπαμάρεις το μισό κείμενο
    4 Για να μην τα επαναλάβω, διάβασε πάλι το 2 και το 3
    5 ακούγεσε σαν τους από τώρα και πέρα *σαν τους φίλους σου τους μοαμεθανους*
    Και αυτή το είδιο λένε όταν δεν τους τεριάζει ένας ηγέτης δεν είναι μοαμεθανος.
    Λοιπόν κύριε που διαβάζεις και προφανος βγάζεις σαράβαλα συμπεράσματα:
    Ο Πελοποννησιακός πόλεμος ειταν ένας πόλεμος ανάμεσα διάφορα ανεξάρτητα κράτη.
    Οι σφαγες και οι διωγμοί στο Βυζάντιο γεινωνταν σε ένα ενιαίων κράτος. Αυτό το καταλαβένουν και οι ανήλικες κόρες μου.
    Η πιοτιτα ζωής ειταν κατά την άποψη σου λοιπών καλύτερη στο Βυζάντιο.
    Για ποιους; Για τα πρόβατα; Ασφαλός ναι.
    Επεί ελληνισμού η κάθε πόλη κράτος είχε ιψιλότερο τρόπο ζωής από το 99,5% το πλιθισμου του Βυζαντίου . Ακόμα τώρα βλέπεις σε όλη την μεσσόγειο αρχαία ελληνικά ανάκτορα αγάλματα κλπ.
    Από το Βυζάντιο έχεις να μας δείξεις μια εκκλήσεια με κλεμένες στύλος από ελληνικούς ναούς.
    Α, το Βυζάντιο μας προσφέρει βέβαια και τοις βαρετές δισδιάστατες εικόνες και αυτές 1000 χρόνια μετά την τέχνη τον τρισδιάστατον.

    1. avatar ti s

     (κάνεις σαν να μην υπήρξε το Κυλώνειο Άγος, το κώνειο, ..., τα ανεξάρτητα κράτη ήταν ομόθρησκα και και και)
     Δεν κλαιγόμαστε, διότι ξέρουμε από την αρχή α) ότι (θα) μας πολεμούν οι \"παραβάτες\" και από έξω και από μέσα και β) το τέλος (τους).
     Τώρα τι να πούμε για τους θησαυρούς της Ρωμανίας και μόνο ότι όλοι την ήθελαν...
     Δεν έχει τόσο αξία να σου αναφέρω όσα δεν βλέπεις από τέχνη, χρειάζονται τόμοι για αριστουργήματα αρχιτεκτονικής (θέλεις κατάλογο;), αγιογραφίας, ψηφιδογραφίας, μικροτεχνίας, λογοτεχνίας, μουσικής μοναδικά στον κόσμό όπως και της λαϊκής τέχνης, κάθε σπίτι, κάθε εργόχειρο φωνάζει για το υψηλό επίπεδο αισθητικής. Από αυτή την άποψη (όχι τη θρησκευτική), υποδεέστερη κατά τη γνώμη μου:

     Κωνσταντίνος Καβάφης – Στήν Ἐκκλησία
     \"Τήν Ἐκκλησίαν ἀγαπῶ – τά ἑξαπτέρυγά της,
     τ’ ἀσήμια τῶν σκευῶν, τά κηροπήγιά της,
     τά φῶτα, τές εἰκόνες της, τόν ἄμβωνά της.

     Ἐκεῖ σάν μπῶ, μές σ’ ἐκκλησία τῶν Γραικῶν·
     μέ τῶν θυμιαμάτων της τές εὐωδίες,
     μέ τες λειτουργικές φωνές καί συμφωνίες,
     τές μεγαλοπρεπεῖς τῶν ἱερέων παρουσίες
     καί κάθε των κινήσεως τόν σοβαρό ρυθμό-
     λαμπρότατοι μές στῶν ἀμφίων τόν στολισμό-
     ὁ νοῦς μου πιαίνει σέ τιμές μεγάλες τῆς φυλῆς μας
     στόν ἔνδοξό μας Βυζαντινισμό.\"

     Μεγαλύτερη αξία όμως, αγαπητέ μου, έχει να σκεφτείς τι σε ωθεί να ασχολείσαι με κάτι που υποτιμάς και σε κάνει να βαριέσαι.

   2. avatar Τσίτος

    Και ποιά είναι η \"Αλήθεια\";

  2. avatar 999

   Του Ελληνα μη του πειράζεις τα \"θεία\" και την ομάδα του.
   Για ολα τα αλλα..no problem.

 2. avatar Είπον….

  ΚΛΕΙΣΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΒΑΛΤΕ VISAs.
  ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΚΑΙ ΠΛΟΕΣ ΠΛΟΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ.
  ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΞΙΜΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ!!! Βέβαια όλοι οι Έλληνες χοντρέμποροι εισαγωγείς από Τουρκία είναι ΝΔτικά φυντάνια οπότε σιγά μη κάνει κάτι ο Κούλης, ο \"φωτεινός εγκεφαλικά\" Νικολάκης και φυσικά και η Τουρκολάγνα ΝΤΟΡΑ. Βέβαια και ο Άδωνις ξέρει απ’ αυτά. Του τα σφυρίζει ο ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ Πάιατ στο σπίτι του οποίου καταδέχτηκε να πάει να κάνει γενέθλια.
  Oι μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ-Μ. Βρ. – ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ σιωπούν ή ψευδίζουν δήθεν τη θλίψη τους. Ενεργούν σαν τις ΕΤΑΙΡΕΣ. Πάνε με όποιον ΠΛΗΡΩΝΕΙ ή δίνει τα περισσότερα $$$$.
  Το ερώτημα είναι αν το Ισραήλ αποφασίσει να κάνει το τέμενος ΑΛΑΚΤΣΑ, μουσείο υποθέτω ότι θα είναι και αυτό εσωτερικό θέμα του Ισραήλ!!!

  Οι Τούρκοι είναι τόσο ΄ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ που κάναν τζαμί ένα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΑΟ που ακόμα και το όνομά του δεν τολμούν να αλλάξουν και που η έννοιά του ονόματος είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ !!!!!!
  Ούτε ένα μεγαλοπρεπή τζαμί δεν είναι ικανοί να φτιάξουν...... Γιατί; Γιατί είναι μια χώρα χωρίς πολιτισμό αλλά μόνο με ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ!
  Αναρωτηθείτε τι έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες, πλην ολέθρου, πειρατείας και καταστροφής;

 3. avatar Ρομπέρτο

  Τουλάχιστον γλυτωσαμε το εισιτήριο. Λέτε να κερνάνε και κανένα λουκουμακι;

 4. avatar Τόσο ψεύτες πια;

  Για να μη χάσει τους τουρίστες, φτάνει στο σημείο να λέει τέτοια ψέματα! Χριστιανοί, Έλληνες, διαβάστε το κοράνι κι αφήστε το καζάν καζάν των τούρκων, μη λέτε κι εσείς ανακρίβειες...

 5. avatar ti s

  Πόσοι άραγε Τούρκοι ξέρουν τι σημαίνει \"Αγία Σοφία\";
  Μάλλον ελάχιστοι αλλά μήπως γνωρίζουν οι Έλληνες;
  Δεν είναι κάποια αγία αλλά ο ναός είναι αφιερωμένος στο Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, στον Υιό και Λόγο και Σοφία του Θεού. Το Δεύρο Πρόσωπο έγινε άνθρωπος, ο Ιησούς Χριστός.
  Οι Μωαμεθανοί δεν δέχονται τον Τριαδικό Θεό αλλά λένε όλο \"Αγία Σοφία, Αγία Σοφία...\" ετοιμάζονται και να προσευχηθούν εκεί, βέβαια κάτι λέγεται ...

  Εκεί που είναι συνεπέστεροι από εμάς είναι στο \"Ρωμιοί\", πράγμα το οποίο εξαφάνισαν οι δικοί μας επιστήμονες-φωστήρες διαστρεβλωτές από τα φυτώρια της Δύσης, διότι ήθελαν να μας αποκόψουν από την ιστορική μνήμη και τη συνέχεια. Από την εποχή του Καρόλου τους είχε μπει στο μάτι το όνομα, τώρα όμως βρήκαν και δικούς μας συνεργούς νεοπαγανιστές.

  Οι περισσότεροι νεοέλληνες δεν έχουν μάθει τίποτα από ιστορία. Περιμένουν βοήθεια από τη Δύση όταν η πρώτη Άλωση της Πόλης το 1204 έγινε από τους Σταυροφόρους.

  Τα πνευματικά αίτια πίσω από την απώλεια της Πόλης(1453) ήταν η σταδιακή επικράτηση της ανηθικότητας και η δογματική αποστασία μέσω της προσέγγισης των παπικών. Και τα δύο αυτά επαναλαμβάνονται σήμερα.

  Ποια ακριβώς αντίδραση περίμεναν οι ψηφοφόροι του αγοριού της λέσχης, το οποίο έκλεισε μόνο του τις Εκκλησίες και θα το επαναλάβει σε λίγο μαζί με τα άλλα που ετοιμάζει;
  Δεκτές μόνο σουρεαλιστικές απαντήσεις για να ταιριάζουν με όσα σουρεαλιστικά βιώνουμε.

  1. avatar 999

   Παραμύθια..

   1. avatar ti s

    οι χαρακτηρισμοί δεν αποτελούν επιχειρήματα

 6. avatar ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΗΤΣΟ ΤΑΚΗΣ

  Δεν ειναι Καν Ουτε ενα Ασηματο Λυθαρακη ΟΥΤΕ ΚΑΝ τον ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ !

 7. avatar Μστ

  Αν καταφέρει ο Ερντογάν να κάνει την Αγιά Σοφιά τόπο λατρείας και για τις δύο θρησκείες, ο Ερντογάν θα βγει ο μεγάλος κερδισμένος και η Κωνσταντινούπολη θα έχει όφελος από τον τουρισμό.!!

 8. avatar navigator

  Γενιτσαρε, η τυχη σου ειναι προγεγραμμενη.
  Ενα ειναι σιγουρο, οτι Θα εχεις την τυχη του Μεντερε\'ς.

 9. avatar Ευλογικος

  Ερντυ..τα ψωμια σας ειναι λιγα,βλεπω να σας πλακωνει η Αγια σοφια

 10. avatar φροιξος

  οπως το λεει, μαλλον θα επιτρεπονται και χριστιανικές λειτουργιες!!!

 11. avatar Τον έχει για πλάκα

  Με τον Κούλη απέναντι του είναι φυσικό ο Ερντογάν να ξεσαλώνει.

  1. avatar Xountalas

   Με το Τσιπρόκιο, έτρεμε..που το τσιπρόκι πήγε και ξεβρακωθηκε από μόνο του στους ξυπόλητους Σκοπιανούς.Την καμπούρα ( υπαρκτή ) του Κούλη βλέπεις μόνο,του Τσίπρα όχι και μουγκα στην στρούγκα.Οταν έχεις να κάνεις με κομματόσκυλα...

  2. avatar ti s

   Μη μιλάς για εκκλησίες στο σπίτι του αφορισμένου.

  3. avatar ΓιώργοςΠαπ

   Εχεις δικιο φιλε μου, επρεπε να ειχε τον Αλεκση απέναντι με ανοιχτα συνορα και να εκαναν τζαμι και την Μητροπολη Αθηνων

 12. avatar Θα Τηρήσει Τους ΟΡΟΥΣ που ο Ίδιος ΕΘΕΣΕ ! Οπου Μεθεορτιως

  Η ΧΑΛΑΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ και ΣΩΘΗΚΑΜΕ !

 13. avatar SSNP

  Καλά είναι φοβερό τι περιμένει η Ευρώπη να της υποδείξει Ελλάδα τι ετοιμάζετε να κάνει η Τουρκία σε όλο τον κόσμο . Δεν καταλαβαίνουν οτι ταΐζαν ολα αυτά τα χρόνια ενα κτήνος και τώρα που δυνάμωσε θα φάει και αυτούς.

 14. avatar ΚΛΕΩΝ

  Οσοι γνωριζουν απο θρησκειες,ξερουν οτι ουσιαστικα οι Μουσουλμανοι το Χριστο τον αποδεχονται και ιστορικα και ως θρησκευτικο προσωπο και τον θεωρουν ως προφητη του Μωαμεθ.
  Γι\'αυτο και πιο πολυ τα εχουν με τους Εβραιους παρα με τους Χριστιανους
  Αλλα αμα εισαι αμορφωτος σαν αυτους που εχει το newsbeast για \'\'δημοσιογραφους\'\' δεν περιμενεις τιποτα παραλιγοτερο απο παραπληροφορηση!

  1. avatar ti s

   Δεν δέχονται τη θεότητα του Χριστού, τεράστια απόσταση. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτα τα λόγια του Χριστού \"Εγώ είμαι η ανάστασις και η ζωή\".
   Οι σχέσεις τους με τους Εβραίους για άλλο λόγο, δεν είναι της παρούσης.

   1. avatar Σκετος

    Ο χριστός δεν είναι ιστορικό πρόσωπο.

  2. avatar Περίεργος.

   Γιατί διαβάζεις-σχολιάζεις αρθρα αμόρφωτων;
   Με τέτοιο IQ χαραμίζεσαι, υπάρχει και η MENSA.

  3. avatar Εσύ που είσαι μορφωμένος

   Εσύ που είσαι μορφωμένος, γράψου στο φέισμουκ στο Ελληνοιστορείν, να μαθαίνεις κάθε μέρα, τι τράβαγαν οι χριστιανοί από τους τούρκους, ή διάβασε διάσημους περιηγητές της εποχής της τουρκοκρατίας που έβλεπαν τι τράβαγαν, ή της εποχής των γενοκτονιών του αττατούρκ

 15. avatar Τσίτος

  Η ψυχοπάθεια στην ηγεσία καί..δεν είναι ο μόνος.

 16. avatar jim

  Το τέλος πλησιάζει ....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει