Συνεχίζεται η επιθετική ρητορική από πλευράς Ερντογάν καθώς όπως μετέδωσε η Hurriyet ο Τούρκος πρόεδρος, μπροστά σε μέλη του κόμματός του φέρεται να είπε ότι «ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν επίσης ηγέτης και κυβερνήτης και των Ορθοδόξων. Κι εμείς έχουμε εκκλησία των Ρωμιών Ορθοδόξων. Η Αγιά Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί».

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι παρών, στις 24 Ιουλίου όταν η Αγία Σοφία θα ξανανοίξει ως τζαμί μετά το 1934. «Υποσχέθηκε» ότι η εκκλησία σύμβολο δεν θα είναι κλειστή για κανέναν και οι αγιογραφίες θα διατηρηθούν.

Ο Ερντογάν φέρεται να είπε στα μέλη του AKP πως στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ξένους ηγέτες, δεσμεύτηκε πως οι αγιογραφίες στην Αγία Σοφία θα διατηρηθούν.

Στη συνεδρίαση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μοναδικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, όπως διαρρέεται από την τουρκική κυβέρνηση, ήταν πολλά τα στελέχη του κόμματος που αφού… ευχαρίστησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποφασιστικότητά του να κάνει ξανά την Αγιά Σοφιά τζαμί, εξέφρασαν την επιθυμία να βρεθούν στα «εγκαίνια» στις 24 Ιουλίου.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να προσκληθείτε. Θα είμαστε εκεί όλοι μαζί. Θα σας περιμένουμε» τόνισε ο Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι θα είναι κι εκείνος στην Αγιά Σοφιά όταν θα ξαναλειτουργήσει ως τζαμί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεϊμάνιγιε». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με ξένους ηγέτες, τους είπε ότι «ήταν απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανοίξει την Αγιά Σοφιά ως τόπο λατρείας. Η Αγιά Σοφιά δεν είναι μόνο τόπος λατρείας για τους Μουσουλμάνους. Θα προστατεύσουμε την Αγιά Σοφιά και τώρα μπορείτε να την επισκέπτεστε ελεύθερα χωρίς αντίτιμο. Είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.