Συνεχίστηκαν και χθες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με αιτήματα την επίλυση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων και την παραίτηση της κυβέρνησης και τοπικών αξιωματούχων, αλλά σε αντίθεση με τις σφοδρές αναταραχές της περασμένης εβδομάδας έληξαν ειρηνικά.

Στο Σαράγεβο, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Νερμίν Νίκσιτς και των υπουργών δίνοντας διορία έως τις 7 το απόγευμα και όταν το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης.

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών που είχαν διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσαν ότι αποφασίστηκε αλλαγή του εκλογικού νόμου της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, ώστε να διοργανωθούν πρόωρες εκλογές.

Η επικεφαλής της άτυπης ομάδας πολιτών, Άμρα Ντούλιτς είπε στους συγκεντρωμένους πολίτες ότι η πρόταση σήμερα θα αποσταλεί στη Βουλή για υιοθέτηση με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, κάτι που επιβεβαίωσαν ο κ. Νίκιτς και ο πρόεδρος της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Ζίβκο Μπούντιμιρ.

Η κυβέρνηση της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας επισήμανε ότι κανένα πολιτικό αξίωμα δεν αξίζει την απώλεια ανθρώπινης ζωής και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με στόχο τη διατήρηση της συνταγματικής τάξης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Όπως εξήγησε ο κ. Νίκσιτς, αν οι τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο δεν υιοθετηθούν άμεσα, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Βαλεντίν Ίντσκο θα τις επιβάλει.

«Όπως κάθε νόμος, έτσι και ο εκλογικός νόμος μπορεί να αλλάξει για να εκπληρωθεί η βούληση των πολιτών και να εκλεγεί κυβέρνηση με δημοκρατική διαδικασία» δήλωσε ο κ. Νίκσιτς σημειώνοντας ότι στον ισχύοντα νόμο δεν προβλέπεται το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις, εκτός από κοινωνικά στοιχεία έχουν και πολιτικό υπόβαθρο.

«Οι καταστροφικές επιδρομές και κυρίως ο εμπρησμός της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν έγινε από εργάτες» είπε ο κ. Νίκσιτς σημειώνοντας ότι «κάποιος καθοδηγούσε τους διαδηλωτές». Η αστυνομία έχει προχωρήσει τις έρευνες και σύντομα θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες, πρόσθεσε.

Στις συνομιλίες των εκπροσώπων των διαδηλωτών με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους συμφωνήθηκε ακόμη η κατάρτιση λίστας επιχειρήσεων για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι ιδιωτικοποιήθηκαν παράνομα και να επανεξεταστούν οι ιδιωτικοποιήσεις από τα δικαστικά όργανα.

Αναγγέλθηκε ακόμη η άμεση υιοθέτηση νόμων κατά της διαφθοράς σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούν επίσης επίλυση του καθεστώτος των εργαζομένων σε επιχειρήσεις υπό πτώχευση, αύξηση των συντάξεων και κατάργηση των παροχών των βουλευτών.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Ζένιτσα, Μπρτσκο, Λίβνο, Μόσταρ, Πριέντορ, Γκόραζντε, Τούζλα, Τσάζιν, Μπουγκόινο, Τράβνικ και Τούζλα και νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται σήμερα το απόγευμα.