«Οι εκδόσεις που δημοσιεύουν δηλώσεις και φωτογραφίες των ηγετών της αντιπολίτευσης θα λαμβάνουν προειδοποίηση και στη συνέχεια, αν συνεχίζουν αυτές τις δραστηριότητες, θα κλείνουν», δήλωσε ο αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Πολιτισμού Εχσάν Γκαζιζαντέχ.

Ο Γκαζιζαντέχ πρόσθεσε ότι θα σταματά η παροχή της κυβερνητικής οικονομικής βοήθειας στις εφημερίδες που αγνοούν τις φιλοκυβερνητικές ειδήσεις ενώ συγκεκριμένα είπε: «Οι εφημερίδες που δεν καλύπτουν τις ειδήσεις που έχουν σχέση με φιλοκυβερνητικές δραστηριότητες (…) δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι θα λάβουν (…) επιχορηγήσεις και (οικονομική) βοήθεια».

Σε αυτό το κλίμα «ελευθερίας», το υπουργείο Πολιτισμού εποπτεύει τις δραστηριότητες των ιρανικών και φυσικά των ξένων μέσων ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Πάνω από 12 εκδόσεις και ιστότοποι της αντιπολίτευσης έχουν κλείσει από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2009 και από ότι φαίνεται έπεται συνέχεια.

Σημειώνεται ότι δεκάδες ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν καταδικαστεί σε πολλά χρόνια φυλάκισης τις τελευταίες εβδομάδες, σε μία προσπάθεια, σύμφωνα με αναλυτές, να φιμωθούν οι αντίπαλοι του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του πέρυσι.