Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των θανάτων από την πανδημία του κορονοϊού ανακοίνωσε η Γαλλία, ενώ η χώρα διανύει την δεύτερη ημέρα της καραντίνας σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμ Σαλομόν είπε ότι αναφέρθηκαν 89 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο στους 264.

Επίσης, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 9.134, από 7.730 την Τρίτη, αύξηση δηλαδή 18% μέσα σε 24 ώρες.

Ο Σαλομόν είπε ότι 931 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Το Πεκίνο στέλνει προστατευτικό υλικό στη Γαλλία

Ένα πρώτο αεροπλάνο γεμάτο με μάσκες, γάντια και άλλα είδη προστασίας, έστειλε σήμερα η Κίνα στη Γαλλία και θα ακολουθήσει ένα δεύτερο αύριο Πέμπτη, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Πριν από έναν μήνα, όταν κορυφωνόταν η κρίση στην Κίνα, εμείς οι ίδιοι εκδηλώσαμε την αλληλεγγύη μας στις κινεζικές αρχές, στέλνοντας προστατευτικό υλικό. Οι Κινέζοι, που αρχίζουν να βγαίνουν από τη δύσκολη κατάσταση, ανταπέδωσαν την αλληλεγγύη και σήμερα προσγειώθηκε ένα κινεζικό αεροπλάνο με προστατευτικό υλικό», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

Σύμφωνα με τον Λε Ντριάν, το Πεκίνο έστειλε «ένα εκατομμύριο μάσκες».

«Αυτό δείχνει πως (…) όταν κάνουμε μια πράξη αλληλεγγύης κάποια στιγμή, θα μας την ανταποδώσουν», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια χειρονομία που πρέπει να την εκτιμήσουμε» και ένα «θαυμάσιο παράδειγμα».

Η πρεσβεία της Κίνας στο Παρίσι διευκρίνισε ότι το αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ μετέφερε χειρουργικές μάσκες, στολές προστασίας και ιατρικά γάντια.

Εξάλλου, ο όμιλος Alibaba, ο κολοσσός του κινεζικού ηλεκτρονικού εμπορίου, έκανε γνωστό ότι προσγειώθηκε στη Λιέγη του Βελγίου ένα αεροπλάνο που μετέφερε προστατευτικές μάσκες για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν δόθηκαν όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

Πρώτος θάνατος στο Πακιστάν από τον κορονοϊό

Το Πακιστάν επιβεβαίωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε σε 260, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Ο θάνατος καταγράφηκε στην βορειοδυτική επαρχία Κιμπέρ-Πανκτούνκβα, όπου έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής 19 κρούσματα.

«Με μεγάλη θλίψη, επιβεβαιώνω το θάνατο του πρώτου Πακιστανού εξαιτίας του κορονοϊού. Πρόκειται για έναν 50χρονο άνδρα από την πόλη Μαρντάν, που προσφάτως επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία. Παρουσίασε συμπτώματα πυρετού, βήχα και δύσπνοιας και εξετάστηκε θετικός στον Covid-19», δήλωσε σήμερα το βράδυ σε tweet του ο Ζαφάρ Μίρζα, υπουργός Υγείας της χώρας.

Νορβηγία: Έκτακτες εξουσίες ζητά η κυβέρνηση για να λάβει μέτρα

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προωθεί ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα της χορηγηθούν έκτακτες εξουσίες ώστε να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

«Είναι μια έκτακτη κατάσταση και πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα», είπε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο την Παρασκευή. Η πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι παρεκκλίσεις από την ισχύουσα νομοθεσία δεν θα κρατήσουν περισσότερο από έξι μήνες και θα μπορούν να ανακληθούν με τις ψήφους του ενός τρίτου των βουλευτών.

«Βλέπουμε την ανάγκη για νέα μέτρα. Το κοινοβούλιο εργάζεται γρήγορα, αλλά του χρειάζεται χρόνος. Και σ’ αυτήν την κρίση πρέπει να δράσουμε γρήγορα», εξήγησε η Σόλμπεργκ.

Η Νορβηγία έχει ακυρώσει όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και συμβουλεύει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί θετικοί στον νέο κορονοϊό 1.423 άνθρωποι και έξι έχουν πεθάνει.

Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στους ξένους

Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορά του σε όλους τους ξένους, με εξαίρεση όσους διαμένουν εκεί, στη μάχη εναντίον της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Έως σήμερα, 433 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν κλείσει όλοι οι χώροι αναψυχής, τα σχολεία και τα πανεπιστήμαι. Επιπλέον, έχουν απαγορευτεί οι «μη αναγκαίες» μετακινήσεις.

«Έπειτα από συστάσεις του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε ότι, από αύριο, οι ξένοι που δεν είναι ούτε υπήκοοι του Ισραήλ ούτε κάτοικοι δεν θα μπορούν να εισέρχονται» στη χώρα, αναφέρει το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου.

Έως σήμερα, επιτρεπόταν η είσοδος στο Ισραήλ στους ξένους, που αποδείκνυαν ότι είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Η Ford αναστέλλει την παραγωγή αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει την παραγωγή αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική, ως απάντηση στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

Τα εργοστάσια της Ford στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό θα διακόψουν τη λειτουργία τους από την Πέμπτη 18 Μαρτίου έως τις 30 Μαρτίου, «προκειμένου να απολυμανθούν και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από την εξάπλωση του Covid-19», επισημαίνει ο όμιλος σε ένα δελτίο Τύπου.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τη συνδικαλιστική ένωση εργαζόμενων στις αυτοκινητοβιομηχανίες UAW, που ζητούσε εδώ και πολλές ημέρες τη διακοπή της παραγωγής για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Η General Motors (GM) και η Fiat Chrysler αναμένεται να ανακοινώσουν ανάλογα μέτρα εντός της ημέρας.

Honda, Mini και Rolls-Royce θα αναστείλουν την παραγωγή αυτοκινήτων

Αυξάνεται η λίστα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες που διακόπτουν την παραγωγή αυτοκινήτων, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Honda, θα αναστέλλει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Swindon, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Honda, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη εξαιτίας των αυξανόμενων δυσκολιών με τις αλυσίδες εφοδιασμού και για την προστασία των εργαζομένων.

Η ιαπωνική μάρκα σχεδιάζει να επαναλάβει την παραγωγή στις 6 Απριλίου, αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία θα πάρει την τελική της απόφαση για την επανεκκίνηση της μονάδας παραγωγής μετά την ενημέρωση που θα έχει από τις κυβερνητικές και υγειονομικές αρχές, καθώς και από τις συνθήκες αγοράς και εφοδιασμού, αναφέρει το Automotive News Europe.

Το εργοστάσιο στο Ηνωμένο Βασίλειο κατασκευάζει το Civic hatchback για την ευρωπαϊκή αγορά ενώ η μονάδα παραγωγής της Honda στις ΗΠΑ κλείνει οριστικά το 2021 στο πλαίσιο της παγκόσμιας αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Η Honda, επίσης σταματά προσωρινά την παραγωγή στη Βόρεια Αμερική για έξι ημέρες λόγω της μείωσης των πωλήσεων αυτοκινήτων από την επιδημία του κορωναϊού. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα αναστείλει την παραγωγή στις 23 Μαρτίου και σχεδιάζει να επιστρέψει στην παραγωγή στις 31 Μαρτίου.

Η Honda δεν ανακοίνωσε αν το εργοστάσιό της στην Τουρκία θα αναστείλει την παραγωγή.

Η Mini και η Rolls-Royce θα σταματήσουν προσωρινά την παραγωγή αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την απόφαση του BMW Group, να διακοπεί η κατασκευή αυτοκινήτων λόγω της επιδημίας.

Η Mini, θα κλείσει τα τρία εργοστάσια της στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 23 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου. Η Mini κατασκευάζει αυτοκίνητα στο εργοστάσιό της στην Οξφόρδη, τους κινητήρες της Hams Hall και τα εξαρτήματα του αμαξώματος στο Swindon.

Η Mini, αποφάσισε να τερματίσει τη λειτουργία της για να προστατέψει τους υπαλλήλους της και να περιορίσει τις οικονομικές απώλειες μετά την μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο κατασκευαστής αυτοκινήτων Nedcar, στην Ολλανδία που συνεργάζεται και κατασκευάζει μερικά μοντέλα Mini, θα κλείσει επίσης, επιβεβαίωσε η BMW.

Η Rolls-Royce δήλωσε ότι θα σταματήσει επίσης την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Goodwood, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Δευτέρα 23/3/2020 για δύο εβδομάδες, ενώ θα διακόψει την παραγωγή και για ακόμη δύο εβδομάδες που έχει ήδη προγραμματιστεί για την περίοδο του Πάσχα.

Η μάρκα δήλωσε ότι το διοικητικό προσωπικό θα συνεχίσει να εργάζεται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας είτε στο σπίτι.

Η BMW δήλωσε ότι πρόκειται να σταματήσει την παραγωγή στα εργοστάσιά της στην Ευρώπη και στο Rosslyn της Νότιας Αφρικής μέχρι τις 19 Απριλίου, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού και της χαμηλότερης ζήτησης.