Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του ακυβέρνητου για πάνω από έναν χρόνο «πλοίου φάντασμα», που προσάραξε στα νότια της Ιρλανδίας παρασυρμένο από τη μανία της καταιγίδας Ντένις, ήλθε σε επαφή με τις αρχές, προκειμένου να το επανακτήσει, ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

«Ένα πρόσωπο που διατείνεται πως εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη του πλοίου ήλθε σε επαφή με τον οργανισμό για τη διαχείριση των ναυαγίων», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της φορολογικής διοίκησης, στην οποία ανήκει η διαχείριση των ναυαγίων και των παροπλισμένων πλοίων, σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία, ο ιδιοκτήτης έχει διορία ενός έτος για να το δηλώσει στον οργανισμό αυτό, ο οποίος μπορεί να του δώσει την άδεια να το επανακτήσει.

Το φορτηγό πλοίο MV Alta, μήκους 77 μέτρων και ηλικίας 44 ετών, προσάραξε την Κυριακή κοντά στο ψαροχώρι Μπαλικότον, κοντά στο Κορκ, παρασυρμένο από τους ισχυρούς ανέμους που συνόδευαν την καταιγίδα Ντένις. Το μακρύ, μοναχικό κι ακυβέρνητο ταξίδι του είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018 από τα νοτιοανατολικά των Βερμούδων, όπου είχε ακινητοποιηθεί ενώ πραγματοποιούσε το ταξίδι από την Ελλάδα στην Αϊτή. Το 10μελές πλήρωμά του χρειάσθηκε να περιμένει 20 ημέρες μεσοπέλαγα ώσπου να έλθει προς διάσωσή του η αμερικανική ακτοφυλακή.

Χθες, ένας υπάλληλος των υπηρεσιών του Κορκ που ανέβηκε για να ελέγξει το Alta, βρήκε ότι τα καύσιμά του βρίσκονταν στο χαμηλότερο επίπεδο, όμως εντόπισε χώρους με καύσιμα και «άλλα υλικά, που σχετίζονται με τη λειτουργία του πλοίου και τα οποία σε περίπτωση ναυαγίου του θα μπορούσαν να προξενήσουν ρύπανση».