Η ομάδα του ανθρωπιστικού πλοίου Ocean Viking διέσωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής 92 μετανάστες, εκ των οποίων το ένα τρίτο ανήλικοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να φύγουν από τη Λιβύη με φουσκωτή βάρκα, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mεσόγειος.

«Η βάρκα τους ξεφούσκωνε, δεν τολμάμε να σκεφτούμε τι θα είχε συμβεί αν δεν τους είχαμε βρει τόσο γρήγορα», ανέφερε ο Φρεντερίκ Πενάρ, διευθυντής επιχειρήσεων της ΜΚΟ.

Η ομάδα του Ocean Viking έλαβε σήμα κινδύνου και εντόπισε τη φουσκωτή βάρκα μία ώρα αργότερα, 30 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, επεσήμανε η ΜΚΟ που έχει την έδρα της στη Μασσαλία.

Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι πέντε έγκυες γυναίκες και 38 ανήλικοι, «οι περισσότεροι ασυνόδευτοι», σύμφωνα με τον Πενάρ. «Είχαν πάθει υποθερμία και υπέφεραν από ναυτία. Η βενζίνη είχε χυθεί στο εσωτερικό της βάρκας και κάποιοι είχαν καλυφθεί από αυτή. Γνωρίζουμε ότι το μείγμα βενζίνης και θαλασσινού νερού προκαλεί εγκαύματα» πρόσθεσε.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων της ΜΚΟ εξέφρασε την ελπίδα «να βρεθεί σύντομα ασφαλές λιμάνι, διότι μπορούμε να διαχειριστούμε την έκτακτη υγειονομική κατάσταση στο πλοίο, όμως η διάσωση ολοκληρώνεται στην πραγματικότητα (με την αποβίβασή τους) στην ξηρά».

Τη νύχτα της 17ης Ιανουαρίου το Ocean Viking είχε διασώσει 39 μετανάστες που επέβαιναν σε ξύλινη βάρκα. Τέσσερις ημέρες αργότερα οι διασωθέντες αποβιβάστηκαν στο Ποτσέλο της Ιταλίας.

«Για όσο διάστημα οι συνθήκες διαβίωσης στη Λιβύη παραμένουν τόσο καταστροφικές, για όσο συνεχίζονται οι ωμότητες εναντίον των μεταναστών, οι άνθρωποι θα φεύγουν από τη Λιβύη ανεξαρτήτως κόστους», προειδοποίησε ο Πενάρ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το AFP.

(φωτογραφία αρχείου)