Η συμφωνία για την ασφάλεια που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη δεν περιλαμβάνει διάταξη για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα θα μπορούσε να στείλει δυνάμεις, αν το ζητήσει η Τρίπολη.

Πριν από δύο εβδομάδες, η λιβυκή κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και η Τουρκία υπέγραψαν μια διευρυμένη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας καθώς και ένα μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο Ερντογάν υποστήριξε αυτή την εβδομάδα πως, μετά τη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας, η Τουρκία μπορεί να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αν το ζητήσει η κυβέρνηση του Σάρατζ. Μια τέτοια ενέργεια, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, δεν θα παραβίαζε το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη και η Τουρκία «δεν θα ζητούσε την άδεια κανενός».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η νέα συμφωνία επικεντρώνεται κυρίως στην εκπαίδευση.

«Η συμφωνία ασφαλείας δεν περιλαμβάνει διατάξεις για αποστολή στρατευμάτων. Είχαμε παρόμοιες συμφωνίες στο παρελθόν, αυτή είναι απλώς μια επικαιροποιημένη συμφωνία. Δεν υπάρχει ανάπτυξη στρατευμάτων», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Ωστόσο ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει πως μπορούμε να το αξιολογήσουμε, αν λάβουμε τέτοιο αίτημα», πρόσθεσε.