Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, συστήνουν στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν προς την Αίγυπτο, στη σκιά των βίαιων επεισοδίων στη χώρα που έχουν κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 600 ανθρώπων.

Η ιταλική κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες της να μην μεταβαίνουν στην Αίγυπτο και ζήτησε από τους τουρίστες που βρίσκονται σε αιγυπτιακά θέρετρα να αποφεύγουν τις εκδρομές.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους τοπικούς τουριστικούς πράκτορες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, περίπου 19.000 Ιταλοί βρίσκονται στις αιγυπτιακές τουριστικές τοποθεσίες, δηλαδή 5.000 περισσότεροι απ’ ό,τι την περασμένη εβδομάδα.

Στο Λονδίνο, το Φόρεϊν Όφις συνέστησε επίσης στους βρετανούς τουρίστες που βρίσκονται στο θέρετρο Χουργκάντα της Ερυθράς Θάλασσας να παραμένουν στο ξενοδοχείο τους. Το Λονδίνο συμβουλεύει τους βρετανούς υπηκόους να μην μεταβαίνουν στην Αίγυπτο αν το ταξίδι τους εκεί δεν είναι απαραίτητο να γίνει. Όμως η προειδοποίηση δεν αφορά τα περισσότερα απ’ αυτά τα πολύ δημοφιλή θέρετρα.

Η σημερινή προειδοποίηση του Φόρεϊν Όφις δεν αφορά παρά τη Χουργκάντα και όχι τα άλλα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας, όπως το Σαρμ ελ-Σέιχ, επισημαίνει το ΑΜΠΕ.

Περίπου 40.000 βρετανοί τουρίστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα αιγυπτιακά θέρετρα, σύμφωνα με την ένωση των βρετανικών γραφείων ταξιδιών Abta.

Στη Γερμανία, το γραφείο ταξιδιών TUI Germany ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλες τις διακοπές στην Αίγυπτο ως τις 15 Σεπτεμβρίου, μετά την προειδοποίηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να μην γίνονται ταξίδια στα θέρετρα της Ερυθράς.

Το TUI Germany, τμήμα του μεγαλύτερου τουριστικού γραφείου της Ευρώπης, του TUI Travel, ανακοίνωσε πως οι τουρίστες που βρίσκονται ήδη στα θέρετρα μπορούν να συνεχίσουν τις διακοπές τους ή να έρθουν σε επαφή με  εκπρόσωπο του γραφείου, αν επιθυμούν να φύγουν πρόωρα.

Το ταξιδιωτικό γραφείο δήλωσε πως έχει αυτή τη στιγμή 6.000 τουρίστες στα θέρετρα της Ερυθράς, προσθέτοντας πως η κατάσταση εκεί παραμένει ήρεμη.