Το Κόμμα του Καμποτζιανού Λαού (CPP) του πρωθυπουργού Χουν Σεν ήρθε πρώτο στις αμφισβητούμενες εκλογές της 28ης Ιουλίου κερδίζοντας λιγότερες από τις μισές ψήφους. Αυτό έδειξαν τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή, η οποία δεν ανακοίνωσε την κατανομή των εδρών.

Το CPP κέρδισε το 49% των άνω των 6,6 εκατομμυρίων ψήφων, έναντι 44% για το Κόμμα Εθνικής Διάσωσης της Καμπότζης (CNRP) του ηγέτη της αντιπολίτευσης Σαμ Ρέινσι, που εξακολουθεί να αμφισβητεί τη νίκη του Χουν Σεν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάσει τα αποτελέσματα ανά επαρχία.

Οι υπόλοιπες ψήφοι κατανεμήθηκαν ανάμεσα σε μικρά κόμματα που δεν αναμένεται να κερδίσουν καμιά από τις 123 έδρες για την πλήρωση των οποίων διεξήχθησαν οι εκλογές.

Στο τέλος της ψηφοφορίας, για την οποία τοπικές και διεθνείς οργανώσεις είπαν ότι στιγματίσθηκε από παρατυπίες, το CPP είχε ανακοινώσει πως διατηρεί την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο με 68 έδρες έναντι 55 του CNRP.

Παρά το γεγονός ότι κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του από το 1998, η αντιπολίτευση απέρριψε τα αποτελέσματα του CPP -και αυτά της εκλογικής επιτροπής- διεκδικώντας τη νίκη με το λιγότερο 63 έδρες. Και συνεχίζει να απαιτεί να συσταθεί, από κοινού με τον ΟΗΕ, μια ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να ερευνήσει εκλογικές απάτες που εκτιμά ότι έγιναν μαζικά.

Όμως τα διάφορα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον τρόπο διεξαγωγής αυτής της έρευνας, και ιδιαίτερα στο ρόλο που θα διαδραματίσει ο ΟΗΕ.

Το CNRP είναι πολύ απογοητευμένο και αντιτίθεται στα προσωρινά αποτελέσματα (…) ενώ σοβαρές παρατυπίες πριν και κατά την ημέρα των εκλογών δεν αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας”, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως ο Ρέινσι πρόκειται να συζητήσει το θέμα αυτό αύριο Τρίτη στη Νέα Υόρκη με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

«Θα καταθέσουμε προσφυγή εναντίον των αποτελεσμάτων», διευκρίνισε ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος, ο Κεμ Σόχα.

Τα οριστικά αποτελέσματα και η κατανομή των εδρών θα δοθούν στη δημοσιότητα την Πέμπτη ή την Παρασκευή αν δεν υπάρξουν προσφυγές και, σε αντίθετη περίπτωση, ως τις 8 Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε.