Περίπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες κοντά στην Αντίλα κατά τη διάρκεια νέων μαχών που ξέσπασαν ανάμεσα σε δύο φυλές στο Νταρφούρ, το οποίο μαστίζεται από τη βία εδώ και 10 χρόνια.

«Αντιμετωπίσαμε τους Μαάλια και καταστρέψαμε μια από τις βάσεις τους και σκοτώσαμε 70 από αυτούς. Εμείς χάσαμε 30 άνδρες», δήλωσε ένα μέλος της φυλής Ρεζέιγκατ μετά τις μάχες που σημειώθηκαν στο ανατολικό τμήμα του Νταρφούρ.

«Εξακολουθεί να υπάρχει ένταση και έχουν συγκεντρωθεί οι άνδρες και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

«Αναμένουμε ότι σήμερα θα υπάρξουν και νέες μάχες», δήλωσε παράλληλα ένα μέλος της φυλής Μαάλια, το οποίο κατηγόρησε τα μέλη της άλλης φυλής ότι επιτέθηκαν και πυρπόλησαν χωριά. Το μέλος της Μαάλια δεν έδωσε απολογισμό για τα θύματα από τις χθεσινές μάχες στις τάξεις της φυλής του, αλλά επιβεβαίωσε ότι οι Μαάλια σκότωσαν 40 μέλη της άλλης φυλής.

Στα τέλη Ιουλίου δεκάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο δυτικό τμήμα του Νταρφούρ σε συγκρούσεις μεταξύ άλλων φυλών.

Σύμφωνα με την κοινή αποστολή του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ (Minuad), οι αντιπαλότητες ανάμεσα σε φυλές αποτελούν την κύρια πηγή αναζωπύρωσης της έντασης, η οποία έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό άλλων περίπου 300.000 ανθρώπων από την περιοχή τους πρώτους πέντε μήνες του 2013. Πρόκειται για τον διπλάσιο αριθμό εκτοπισμένων από το σύνολο των δύο προηγούμενων ετών.