Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια είκοσι τουριστών που παγιδεύτηκαν τη Δευτέρα σε μετακινούμενο παγετώνα στην Καναδική Αρκτική. Οι τουρίστες είχαν κατασκηνώσει στον παγετώνα Nunavut στο πλαίσιο εκδρομής με τη ταξιδιωτικό γραφείο Arctic Kingdom που αναλαμβάνει ταξίδια τουριστών, κινηματογραφικών συνεργείων και επιστημόνων στην περιοχή όπου είναι πολύ έντονη η παρουσία φαλαινών και πολικών αρκούδων.

Τελικά επέστρεψαν με ασφάλεια στη στεριά, σύμφωνα με το ABC.

Η ομάδα αποτελείτο από Αμερικανούς, Ιορδανούς, Γάλλους και Αυστραλούς ενώ κοντά τους ήταν και μια ομάδα κυνηγών Inuit οι οποίοι επίσης παγιδεύτηκαν.

Εκπρόσωπος της Arctic Kingdom είπε πως ήταν οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν τη μετακίνηση του παγετώνα με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη στεριά και να παγιδευτούν οι ταξιδιώτες.

Η ομάδα επρόκειτο να μείνει στην περιοχή για μία εβδομάδα κι έτσι είχε τον απαραίτητο εξοπλισμό, φαγητό, θερμαινόμενες σκηνές κλπ.

«Κανείς δεν βρέθηκε σε κίνδυνο», είπε ο εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού γραφείου, επισημαίνοντας ωστόσο πως πάντα χρειάζεται προσοχή. «Όταν κινείσαι πάνω σε πάγο πάντα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Αν αρχίσει να μετακινείται ή και να σπάει, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη».

Παρότι η ομάδα είχε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, το πρωί της Τρίτης η καναδική αεροπορία έριξε επιπλέον kit επιβίωσης που περιελάμβανε και κινητά τηλέφωνα ούτως ώστε να υπάρχει διαρκής επαφή με τα σωστικά συνεργεία.

Την Τρίτη το βράδυ ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και ο παγετώνας πλησίασε και πάλι τη στεριά κι έτσι όλοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια.

Τώρα μένει πλέον η ομάδα να μεταφερθεί σε άλλο προσβάσιμο σημείο καθώς βρίσκονται σε μια ακτή από όπου δεν μπορούν να μετακινηθούν. Οι μέχρι στιγμής καιρικές συνθήκες και η ομίχλη δεν επιτρέπει την απογείωση ελικοπτέρων που θα μπορούσαν να τους παραλάβουν.