Ένα έργο του Κινέζου ζωγράφου Τσανγκ Ντάι Τσιεν, που θεωρείται «ο Πικάσο της Ανατολής», πωλήθηκε σήμερα έναντι 10 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ.

Μια σειρά τεσσάρων ζωγραφικών συνθέσεων σε ρολά χαρτιού (τυλίγονται σε κύλινδρο) με τίτλο «Άνθη λωτού» αγοράστηκε στο ποσό των 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων στη δημοπρασία έργων σύγχρονης κινεζικής ζωγραφικής, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις.

Τα έργα αυτά που φιλοτεχνήθηκαν το 1947, έχουν το καθένα μήκος πάνω από 1, 5 μέτρο και απεικονίζουν πολλά άνθη λωτού ζωγραφισμένα με σινική μελάνη, αναφέρει ο οίκος Christie’s σε ανακοίνωσή του.

Είκοσι τέσσερα έργα του Τσανγκ δημοπρατήθηκαν έναντι 330 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s που διεξήχθη τη Δευτέρα, ποσό που υπερβαίνει κατά 90% τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Τα έργα αγοράστηκαν μέσα σε μιάμιση ώρα.

Ο Τσανγκ Ντάι Τσιεν έγινε το νούμερο ένα στις διεθνείς δημοπρασίες το 2011, εκθρονίζοντας τον Πάμπλο Πικάσο, που πέρασε στην τέταρτη θέση πίσω από τον Κινέζο ζωγράφο Τσι Μπαϊσί και τον Αμερικανό Άντι Γουόρχολ.