Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τον Ισημερινό η κυβέρνηση της χώρας, η οποία κατήγγειλε πως σημειώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου Ραφαέλ Κορέα.

Ο Ισημερινός μοιάζει με «καζάνι που βράζει» καθώς 150 μέλη των ενόπλων δυνάμεων κατέλαβαν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας αντιδρώντας στο νόμο της κυβέρνησης που «κόβει» προνόμια και επιδόματα αστυνομικών και στρατιωτικών.

Ο Ραφαέλ Κορέα, πάντως δεν κάνει ούτε βήμα και μιλώντας ενώπιον δεκάδων διαδηλωτών που κατέλαβαν ένα στρατόπεδο στην πρωτεύουσα είπε: «αν θέλετε καταλάβετε τα στρατόπεδα, εάν θέλετε αφήστε τους πολίτες χωρίς άμυνα, εάν θέλετε προδώστε την αστυνομική αποστολή σας, κάντε το, αλλά εγώ δε θα υποχωρήσω». 

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι εξαιρετικά ασταθής, καθώς μέλη του κόμματος του Κορέα έχουν μπλοκάρει νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περικοπή των δημοσίων εσόδων, γεγονός που έχει αναγκάσει τον πρόεδρο να σκέφτεται τη διάλυση του σώματος, κίνηση που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να κυβερνά με διάταγμα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Στο μεταξύ, διαταγή για το κλείσιμο της μεθορίου του Περού με τον Ισημερινό έδωσε ο Περουβιανός πρόεδρος Άλαν Γκαρθία.