Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δεν απηύθυνε πρόσκληση προς το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο προκειμένου να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας.

Το M5S εξάλλου είχε καταστήσει ήδη σαφές ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Πολιτικοί αναλυτές άρχισαν στο μεταξύ να αναφέρονται στις προσωπικότητες που ενδέχεται να συμπεριληφθούν στην νέα λίστα των υπουργών.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται τα ονόματα του Μάσιμο Ντ’ Αλέμα και του Μάριο Μόντι. Στο Οικονομικών υπάρχει πιθανότητα να γίνει πρόταση στον Τζουλιάνο Αμάτο (ο οποίος ως σήμερα το πρωί θεωρείτο φαβορί για την πρωθυπουργία). Δεν αποκλείεται στο κυβερνητικό σχήμα να βρει θέση και ο θείος του Ενρίκο Λέτα, ο Τζάνι Λέτα, επιστήθιος φίλος και σύμβουλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μέσω του Αντζελίνο Αλφάνο, του γραμματέα του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), διεμήνυσε ότι ζητεί από την κεντροαριστερά «να προσφέρει σαφή, αδιαμφισβήτητη στήριξη στην κυβέρνηση, η οποία είναι αναγκαίο να διαθέτει και ένα φορολογικό πρόγραμμα που να μην μπορεί να παρερμηνευθεί».

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές ο Μπερλουσκόνι επιδιώκει να εξασφαλίσει την υλοποίηση προεκλογικών του υποσχέσεων — όπως την κατάργηση του φόρου ακινήτων για όποιον διαθέτει μόνον ένα ακίνητο για ιδιοκατοίκηση. Από την άλλη, απ’ ό,τι διαρρέει δεν κρύβει, μιλώντας με συνεργάτες του, ότι θεωρούσε καταλληλότερο τον Τζουλιάνο Αμάτο ως πρωθυπουργό. Φοβάται ότι μια κυβέρνηση Λέτα μπορεί να «κλίνει» υπερβολικά προς την κεντροαριστερά.

Η Ιταλία εορτάζει αύριο την επέτειο της απελευθέρωσης από τον ναζιφασισμό και μένει να διαπιστωθεί αν στις διάφορες εκδηλώσεις που θα οργανωθούν μέλη και στελέχη της ιταλικής αριστεράς θα εκφράσουν —ή όχι— νέες επιφυλάξεις για την διαφαινόμενη συνεργασία της κεντροαριστερής παράταξης με τον Μπερλουσκόνι και τον Μόντι.

Μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα αν ο Μπερλουσκόνι έχει μπει στον πειρασμό να οδηγήσει τη χώρα ξανά στις κάλπες ή αν μπορεί να επιτευχθεί μια —έστω προσωρινή— ενότητα στο εσωτερικό του κατακερματισμένου Δημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να δοθεί αύριο βράδυ, με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του Λέτα.