Ιράν: Προειδοποίησε τη Μεγάλη Βρετανία για συνέπειες μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου

«Εσείς είστε αυτοί που προκαλείτε ανασφάλεια» τόνισε με σχετική δήλωσή του


ΚΟΣΜΟΣ
22:02
10/07/2019
Ιράν: Προειδοποίησε τη Μεγάλη Βρετανία για συνέπειες μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου
1
loading

Για «συνέπειες» προειδοποίησε τη Μεγάλη Βρετανία ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου Grace 1 στα ανοικτά του Γιβραλτάρ.

Η Τεχεράνη έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του πετρελαιοφόρου, το οποίο συνέλαβε το Βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό την προηγούμενη Πέμπτη (04/07), με την υποψία ότι μεταφέρει ιρανικό αργό πετρέλαιο στη Συρία, παράβιάζοντας τις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της εμπόλεμης χώρας.

«Εσείς (η Μεγάλη Βρετανία) είστε αυτοί που προκαλείτε ανασφάλεια και θα κατανοήσετε τις συνέπειες αργότερα», τόνισε ο Ροχανί έπειτα από υπουργικό συμβούλιο.

«Τώρα είστε τόσο απελπισμένοι που, όταν ένα από τα δεξαμενόπλοιά σας θέλει να μετακινηθεί στην περιοχή, πρέπει να φέρετε τις φρεγάτες (για να το συνοδεύσει) επειδή φοβάστε. Τότε γιατί προχωράτε σε τέτοιες ενέργειες; Αντίθετα θα έπρεπε να επιτρέπετε στη ναυσιπλοΐα να είναι ελεύθερη», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ροχανί επισήμανε επίσης ότι η απόφαση του Ιράν να αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου έχει στόχο την παραγωγή καυσίμου για τα εργοστάσια παραγωγής ενεργείας της χώρας και άλλους ειρηνικούς σκοπούς, ενώ τόνισε ότι προβλέπεται στη συμφωνία που σύναψε η Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα το 2015.

«Εσείς (οι Ευρωπαίοι) δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το Ιράν, η ανησυχία σας θα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παραβιάσει τις δεσμεύσεις τους και έχουν υπονομεύσει τις διεθνείς υποχρεώσεις», εκτίμησε ο ίδιος.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της χώρας, ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σχολίασε ότι οι ΗΠΑ έκαναν μεγάλο λάθος αποχωρώντας από τη διεθνή συμφωνία. «Οι Αμερικάνοι έκαναν τεράστιο λάθος που αποχώρησαν από τη συμφωνία... Κάτι που έχει προκαλέσει όλα τα προβλήματα. Οι Ευρωπαίοι (που την έχουν υπογράψει) είχαν αρκετό χρόνο να διασώσουν τη συμφωνία», δήλωσε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ΤΙΛΕΣΤΩΡΑ

    Πως γίνεται και χώρες όπως το Ιράν μπορούν να καταλάβουν δεξαμενόπλοια μεγάλων χωρών όπως η Βρετανία και να απειλούν την Αμερική, και εμείς να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για την Τουρκία που όχι μόνο περνάει απλά με ένα δεξαμενόπλοιο αλλά κάνει γεωτρήσεις σε Κυπριακό έδαφος (και στο μέλλον και σε Ελληνικό), και κλέβει ξένο πλούτο από το Αιγαίο; Πως γίνεται και αμέσως θα κάνουν κυρώσεις στο Ιράν ενώ για την Τουρκία τόσα χρόνια απειλές και κλοπές (κ μας εμβόλισαν και ένα πλοίο), αλλά ακόμη σκέφτονται αν και ποιές κυρώσεις θα κάνουν;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει