Υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών τάχθηκε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντρώου κινήματος «Επιλογή Πολιτών», Μάριο Μόντι, ώστε «να μη σχηματισθεί κυβέρνηση που να εμφορείται από αντιευρωπαϊκή διάθεση».

«Ουδεμία από τις πολιτικές δυνάμεις που πέτυχαν καλό αποτέλεσμα στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος Πέντε Αστέρων, είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα της χώρας – ούτε κατά διάνοια», δήλωσε ο Μόντι.

«Ως κίνημα πολιτών, δεν είμαστε διατεθειμένοι να απομακρυνθούμε από τις ευρωπαϊκές μας ρίζες και από τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αν η εναλλακτική λύση είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που εννοεί να διακόψει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να μην προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις θεωρώ ότι θα ήταν προτιμότερο να πάμε σε νέες εκλογές», πρόσθεσε ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Μόντι δεν θέλησε να σχολιάσει το πρόγραμμα οκτώ σημείων που παρουσίασε σήμερα ο κεντροαριστερός ηγέτης Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. Εξάλλου, αναφερόμενος στην «ευρωπαϊκή ασπίδα κατά του σπρεντ», εξέφρασε την ελπίδα «να μην αναγκασθεί να την χρησιμοποιήσει η Ιταλία», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «για την ενεργοποίησή της χρειάζεται η σχετική ψήφος του ιταλικού κοινοβουλίου».