Οι αρχές του Τσαντ απέτισαν φόρο τιμής στους 26 στρατιώτες του που πέθαναν σε μάχες στο Μαλί, οι οποίοι παρασημοφορήθηκαν μετά θάνατον από τον πρόεδρο Ιντρίς Ντεμπί κατά την σημερινή ημέρα εθνικού πένθους που κηρύχθηκε στην χώρα.

Οι 26 στρατιώτες θα ενταφιαστούν σε στρατιωτικό νεκροταφείο που φτιάχτηκε για την περίσταση αυτή στην Ντζαμένα.Σκοτώθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου, σε μάχες με τζιχαντιστές, στον ορεινό όγκο Ιφογκάς, στο βορειοανατολικό άκρο του Μαλί.

«Με την θυσία σας υπερασπιστήκατε την τιμή και κάνατε υπερήφανο όλο το έθνος του Τσαντ», δήλωσε ο υπουργός επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Άμυνας, Μπαϊνόντο Τοτάλα.

«Τα κράτη έχουν σύνορα, σίγουρα. Αντιθέτως, η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα. Καλώ όλα τα κράτη σε μια συγχρονισμένη δράση για να καταπολεμηθεί η μάστιγα αυτή», σημείωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία παρευρέθηκαν επίσης αξιωματικοί από χώρες της δυτικής Αφρικής.

Στις συγκρούσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι 26 στρατιώτες από το Τσαντ τραυματίστηκαν επίσης 50 στρατιώτες της χώρας, ενώ σκοτώθηκαν 93 τζιχαντιστές.

Το Τσαντ έχει αναπτύξει περισσότερους από 2.000 άνδρες στο Μάλι και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο πλευρό του γαλλικού στρατού στο Ιφογκάς, όπου έχουν καταφύγει οι ομάδες των ενόπλων ισλαμιστών μετά την εκδίωξή τους από τις μεγάλες πόλεις της χώρας.