Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνουν πώς η επιχείρηση «Αστερίας» (Starfish), μια όχι και τόσο γνωστή τακτική, χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να ξεγελαστούν οι Ναζί και να αποτραπούν αεροπορικές επιδρομές στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο χτίστηκε μια σειρά από «πόλεις-δολώματα», για να δελεάζουν τα βομβαρδιστικά μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

Οι περιοχές αυτές, που πήραν το όνομά τους από τα αρχικά «SF» (Special Fire), σχεδιάστηκαν από τον συνταγματάρχη John Turner με σκοπό να μοιάζουν με καμένες πόλεις.

Ο Trevor Denniff, που υπηρέτησε και συμμετείχε στην επιχείρηση που στήθηκε στο Surrey μίλησε το 1998 για την εμπειρία του. Αποκάλυψε ότι τα κεντρικά γραφεία βρίσκονταν στα κινηματογραφικά στούντιο Shepperton Film Studios στο Middlesex.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπάλληλοι των στούντιο κατασκεύασαν «μια σειρά από σκελετούς σε ένα αγρόκτημα, που κάλυπτε μια έκταση περίπου ενός μιλίου, με πύργους από σκαλωσιές και καλάθια με σύρμα».

Πάνω από αυτά τοποθετούνταν δεξαμενές 1.000 γαλονιών, που άλλες είχαν νερό και άλλες ντίζελ ή παραφίνη.
Με ένα σύστημα σα «λεκάνη τουαλέτας» τα υγρά χύνονταν πάνω στις σωλήνες που ήταν γεμισμένες με κοκ ή άνθρακα ως προσάναμμα.

Έβαζαν φωτιά στην κατασκευή όποτε πετούσαν τα βομβαρδιστικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι «πόλεις-αστερίες» χτίστηκαν για πρώτη φορά το Δεκέμβρη του 1940 και μέσα σε ένα μήνα απέτρεψαν πέντε αεροπορικές επιδρομές.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του πολέμου, γράφει η Daily Mail, σώθηκαν 2.500 ανθρώπινες ζωές χάρη σε αυτό το σχέδιο.