Πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με στρατιώτες στο κεντρικό Ιράκ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις μελών της σουνιτικής μουσουλμανικής μειονότητας κατά της κυβέρνησης του Νούρι αλ Μάλικι.

Διαδηλωτές στην πόλη Φαλούτζα, 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των στρατιωτών οι οποίοι απάντησαν ανοίγοντας πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν 20.

Οι στρατιώτες επεχείρησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο κέντρο της πόλης, όπου ήταν προγραμματισμένη πορεία.

Χιλιάδες σουνίτες ιρακινοί διαμαρτύρονται κατά του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι κατηγορώντας την κυβέρνησή του ότι περιθωριοποιεί τους σουνίτες ηγέτες. Οι διαδηλωτές επιθυμούν ο αλ Μάλικι να τροποποιήσει τους νόμους περί τρομοκρατίας και να άρει την απαγόρευση σε μέλη του πρώην κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ να έχουν δημόσιο αξίωμα, κάτι που υποστηρίζουν ότι στοχοποιεί σουνίτες. Επίσης απαιτούν την αποφυλάκιση δεκάδων χιλιάδων σουνιτών κρατουμένων. Οι σιίτες αποτελούν το 65% του ιρακινού πληθυσμού.

(Φωτογραφία αρχείου)