Η 48χρονη σήμερα Rachel Cox είναι μια νοσοκόμα που εργάζεται εδώ και χρόνια σε μια κλινική αιμοκάθαρσης της Σκοτίας, κι έτσι έρχεται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που χρειάζονται μόσχευμα.

Μητέρα δύο παιδιών η ίδια, συναντά κάθε μέρα αγνώστους που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή.

Και παρά το γεγονός ότι η οικογένειά της τη χαρακτήριζε «τρελή», αυτή δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά: υποβλήθηκε στη δύσκολη επέμβαση το 2017 και χάρισε τη ζωή έτσι απλά!

Η επιλογή της μάλιστα δεν ήταν χωρίς κινδύνους, καθώς όπως μας πληροφορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας: «η δωρεά νεφρού μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις, θρόμβους, ακόμα και θάνατο».

Η Cox εργάζεται στη μονάδα νεφρού του Crosshouse Hospital σε κομητεία της νοτιοδυτικής Σκοτίας εδώ και 15 χρόνια, γνώριζε λοιπόν καλά τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια δωρεά νεφρού.

Η οικογένειά της την έστειλε μάλιστα σε ψυχολόγο, ώστε να κρίνει αν η απόφασή της ήταν λογική. Εκείνη ωστόσο ήταν αμετάπειστη, αν και λέει πως δεν καλεί και τις άλλες νοσοκόμες να ακολουθήσουν τα ηρωικά της βήματα, καθώς η πίεση ήταν αφόρητη.

Στην Αγγλία, μας λέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 5.000 άνθρωποι χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού και εκατοντάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο περιμένοντας μόσχευμα.

«Η ζωή στην αιμοκάθαρση δεν είναι εύκολη και δεν είναι ουσιαστικά επιλογή», λέει εκείνη, «είναι κάτι που βλέπω κάθε μέρα και ήθελα να κάνω κάτι ώστε να βελτιώσω τουλάχιστον τη ζωή ενός ανθρώπου»…