Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Συρία, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση ώστε να σταματήσει η αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα αμερικανικά «ψέματα».

Όπως συμβαίνει κάθε Παρασκευή, οι ακτιβιστές κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους, αυτή τη φορά για να αποδοκιμάσουν τη «διεθνή δικαιοσύνη» που δεν ασχολείται με τα τεκταινόμενα στην πόλη Νταράγια, κοντά στη Δαμασκό, όπου έχουν σημειωθεί πάρα πολλές σφαγές.

Στην πρωτεύουσα Δαμασκό, παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στις συνοικίες Ρουκνεντίν, Ασάλι, Καμπούν και Μπάμπιλα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις αυτές ανέφεραν από την πλευρά τους ότι έγιναν αεροπορικοί βομβαρδισμοί με στόχο τους πιστούς που έβγαιναν από τα τεμένη της Ζαμάλκα, κοντά στη Δαμασκό, μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Χαλέπι και στα γειτονικά χωριά. “Αυτός δεν είναι εμφύλιος, είναι γενοκτονία. Αφήστε μας να πεθάνουμε αλλά μην λέτε ψέματα”, φώναζαν οι διαδηλωτές σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, επιχείρησαν να καταγγείλουν τη διεθνή κοινότητα επειδή δεν καταφέρνει να υιοθετήσει μια κοινή θέση για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Σε πολλές από τις πόλεις που έχουν βομβαρδιστεί, οι διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά: «Δεν θα υποχωρήσουμε, φέρτε τα αεροπλάνα και τις βόμβες». Άλλα συνθήματα παρέπεμπαν στις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε κάνει λόγο για άνοδο του εξτρεμισμού στη Συρία, κατηγορώντας τους ισλαμιστές ότι «ιδιοποιούνται» την εξέγερση.

(φωτογραφεία αρχείου)