Συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ θα έχει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προσπαθώντας μα διασώσει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το Brexit.

Η Μέι θα έχει συνομιλίες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μετά τους κλυδωνισμούς, που προκάλεσε η απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία επί της συμφωνίας, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η πρωθυπουργό της Βρετανίας είπε πως χρειάζεται «μεγαλύτερες εγγυήσεις» αναφορικά με το ιρλανδικό σύνορο, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία για το Brexit.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιμένει πάντως πως η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευτεί, αλλά πρόσθεσε πως οι ηγέτες θα συζητούσαν το πώς να βοηθήσουν να διευκολυνθεί η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βρετανία.

Η υπουργός Εργασίας Amber Rudd δήλωσε πως οι περαιτέρω συνομιλίες με τις Βρυξέλλες θα επικεντρωθούν στο λεγόμενο backstop, στο θέμα του ιρλανδικού συνόρου, σημείο για το οποίο η Μέι παραδέχθηκε πως προκάλεσε στους βουλευτές βαθιά ανησυχία.

Η απότομη αλλαγή στάσης της Τερέζα Μέι, που μέχρι πριν λίγα 24ωρα διαβεβαίωνε πως η ψηφοφορία θα γίνει κανονικά, έκανε τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να ζητήσει τη διεξαγωγή τρίωρης επείγουσας συζήτησης σήμερα. «Δεν μπορεί να είναι σωστό πως η κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να αλλάξει όσα κανονίστηκαν» δήλωσε, κατηγορώντας τη Μέι πως έχει χάσει τον έλεγχο των γεγονότων.

Δεν έχει ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, αλλά η Μέι διαμήνυσε πως η τελική προθεσμία είναι η 21η Ιανουαρίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως αναφέρει το BBC, θα βρίσκονταν ούτως ή άλλως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τη Σύνοδο, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Τουσκ τόνισε πως θα συναντηθούν ειδικά για το θέμα της προετοιμασίας του σεναρίου εξόδου χωρίς συμφωνία.

Πριν από την Πέμπτη, η Μέι αναμένεται να αρχίσει νέο γύρο διπλωματικών επαφών, ταξιδεύοντας σήμερα στη Χάγη και το Βερολίνο. Στη συνέχεια θα συναντήσει στις Βρυξέλλες τον Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.