Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν υφίστανται ξυλοδαρμούς με γκλομπ, βιασμούς, στέρηση ύπνου αλλά και απειλές για τα μέλη των οικογενειών τους -βιασμούς ή δολοφονίες-, αναφέρει σε έκθεσή του ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, Αχμέντ Σαχίντ, ανέφερε σε έκθεσή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι οι ιρανικές αρχές έχουν υπονομεύσει την ελευθερία του Τύπου, παρακολουθώντας δημοσιογράφους, ενώ άλλους τους έχουν αδίκως υπό κράτηση.

«Οι αρχές πρόσφατα απαγόρευσαν σε τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία να υποβάλλουν αναφορές για τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», δήλωσε ο Σαχίντ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το ιρανικό νόμισμα έχει υποβαθμιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών προσδίδουν αυτή την υποβάθμιση στον συνδυασμό κακής οικονομικής διαχείρισης και κυρώσεων.

Ο Σαχίντ ανέφερε ότι οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν τουλάχιστον 223 ανθρώπους τους έξι πρώτους μήνες του 2012, οι περισσότεροι από τους οποίους σχετίζονταν με διακίνηση ναρκωτικών. Πρόσθεσε επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός των εκτελεσθέντων είχαν καταδικαστεί άδικα.

Σύμφωνα με την αναφορά του Σαχίντ, περίπου 670 άτομα εκτελέστηκαν στο Ιράν το 2011. Η έκθεση παρέχει μια «βαθιά ανησυχητική γενική εικόνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».