Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος φάνηκε ιδιαίτερα μαχητικός στην πρώτη του τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Μπαράκ Ομπάμα που αντίθετα έδειξε υποτονικός, διατήρησε τις ελπίδες του στην προεκλογική εκστρατεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά πρέπει ακόμα να κάνει πολλά…

Δημοσκόπηση του CNN που δόθηκε στη δημοσιότητα μια ώρα μετά την αναμέτρηση δίνει τη «νίκη» στο ντιμπέιτ στον Ρόμνεϊ με ποσοστό 67% των ερωτηθέντων έναντι 25% που πιστεύουν ότι ο Ομπάμα ήταν καλύτερος στην αναμέτρηση που διεξήχθη στο Ντένβερ του Κολοράντο. Προβάδισμα στον Ρόμνεϊ δίνει και δημοσκόπηση του CBS.

«Πιστεύω πως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ο Ρόμνεϊ κέρδισε», τόνισε ο Τζ.Τέρι Μαντόνα από το Κολέγιο Φράνκλιν εντ Μάρσαλ, ο οποίος παρακολουθεί τις προεδρικές αναμετρήσεις από το 1960. «Ήταν πιο δυναμικός, χωρίς να είναι επιθετικός ή προκλητικός», τόνισε.

Αντίθετα ο Ομπάμα εμφανίστηκε «λίγο γκρινιάρης και εκνευρισμένος και δεν κατάφερε να χτυπήσει τον Ρόμνεϊ», παρατήρησε ο Κλάιντ Γουίλκοξ καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν.

Για παράδειγμα ο Ομπάμα δεν ανέφερε ούτε μια φορά το βίντεο στο οποίο ο αντίπαλός του χαρακτηρίζει «θύματα» το 47% των Αμερικανών, ενώ οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας έχουν χρησιμοποιήσει την γκάφα αυτή του Ρόμνεϊ σε πολλές τους διαφημίσεις, υπογράμμισε ο Γουίλκοξ.

Ο Ρόμνεϊ είχε πολλά να χάσει χθες Τετάρτη, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ήταν πίσω από τον Ομπάμα σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Όμως σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Καρίμ Κράιτον από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το πρώτο ντιμπέιτ «δεν θα αλλάξει τον χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας, όμως η εμφάνιση του Ρόμνεϊ πατούσε σε γερές βάσεις».

«Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχασε την εκτίμηση» των Αμερικανών, πρόσθεσε ο ίδιος.
Για τον Γουίλκοξ, το βράδυ της Τετάρτης από μόνο του δεν θα βοηθήσει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο να «πάρει κεφάλι» έναντι του Ομπάμα. «Ο Ρόμνεϊ έχει ακόμα έναν μεγάλο ανήφορο να ανέβει. Σε δύο ή τρεις ημέρες μπορεί να προηγηθεί στην Βιρτζίνια ή την Φλόριντα, δύο σημαντικές πολιτείες. Όμως ο εκλογικός χάρτης είναι δύσκολος για τον Ρόμνεϊ. Στο Οχάιο και στο Γουισκόνσιν υπολείπεται δέκα μονάδων του Ομπάμα… Αν χάσει αυτές τις πολιτείες θα πρέπει να κερδίσει σε όλες τις άλλες», επισήμανε ο ειδικός.

Τόσο ο Γουίλκοξ όσο και ο Κράιτον επισημαίνουν πως για να ελπίζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, ο Ρόμνεϊ θα πρέπει να επικρατήσει τουλάχιστον σε ένα από τα δύο άλλα ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Ο Τόμας Μαν, ειδικός του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς στην Ουάσινγκτον προειδοποίησε έναντι ενός πολύ γνωστού φαινομένου: της προσπάθειας κάθε στρατοπέδου, μετά τις αναμετρήσεις, να ερμηνεύσει και να χρησιμοποιήσει τις απόψεις που διατυπώθηκαν υπέρ του δικού υποψήφιου.

Αυτό το παιχνίδι «έχει περισσότερες συνέπειες από την ίδια την αναμέτρηση», εξήγησε.

Ο Μαν προέβλεψε «μια μικρή άνοδο των ποσοστών του Ρόμνεϊ, που όμως θα είναι προσωρινή» και επέμεινε πως με αυτή την κατάσταση των πραγμάτων ο Ομπάμα «παραμένει ο πιθανότερος νικητής» των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.