Ένα παράξενο ψυχολογικό πείραμα με σκοπό να αποδείξει ότι το χρώμα στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό του σπιτιού μας επηρεάζει την ψυχολογία μας έκανε ο Αυστριακός αρχιτέκτονας Peter Kaschnig.

Το project ονομάστηκε «Μπλε Σπίτι» και πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της Βιέννης, όπου ο Peter έβαψε ένα ολόκληρο σπίτι, από τους τοίχους και τους καναπέδες, μέχρι το τζάκι και το νεροχύτη της κουζίνας σε έντονο μπλε χρώμα.

Στη συνέχεια προσκάλεσε τον κόσμο να μείνει μέσα στο σπίτι τέσσερις ημέρες, καταγράφοντας κάθε στιγμή τις αντιδράσεις τους.

Από τους 400 και πλέον επισκέπτες μόνο δυο τρεις κατάφεραν να μείνουν μέσα, και μάλιστα όχι για περισσότερο από μερικά λεπτά, αν και οι πιο πολλοί ήταν εξ αρχής δεκτικοί στην παραμονή. Όπως εξηγεί ο αρχιτέκτονας:

«Η ολιγόλεπτη και μόνο παραμονή των ανθρώπων στο μπλε σπίτι είχε μια εξαιρετικά ανησυχητική ψυχολογική επίδραση. Όταν οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί χώροι συγχωνευτούν λόγω χρώματος τότε τόσο η αντίληψη του χώρου όσο και η οπτική αντίληψη βρίσκονται σε υπερδιέγερση. Αυτό προκαλεί ανασφάλεια, επηρεάζει την όραση και καθιστά τον οργανισμό σε κατάσταση συναγερμού».

Όσο για την επιλογή του συγκεκριμένου χρώματος, δεν ήταν τυχαία. Ο αρχιτέκτονας επέλεξε το βαθύ μπλε, καθώς είναι ένα χρώμα εντελώς «καθαρό» και δεν δημιουργεί βάθος ούτε σκιές. «Είναι ένα χρώμα χωρίς… διαστάσεις», εξηγεί ο ίδιος.