«Η Eulex δεν κάνει τίποτα στη μάχη κατά της διαφθοράς σε ανώτερο επίπεδο» είναι το σύνθημα της νέας εκστρατείας που άρχισε η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο με προβολή σποτ σε τηλεοπτικούς σταθμούς στο Κόσοβο.

Εκτός από τα διαφημιστικά σποτ που παρουσιάζονται σε όλους τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, έχουν επίσης διανεμηθεί περισσότερα από 35.000 φυλλάδια με το ίδιο μήνυμα. Επιπλέον, μοιράζονται μπλουζάκια και αρωματικά για τα αυτοκίνητα σε ένδειξη στήριξης της Υπηρεσίας του Κοσόβου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Η εκστρατεία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του γραφείου τύπου και δημόσιας πληροφόρησης της Eulex και ο επικεφαλής του, Νίκολας Χότον τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό η αποστολή της Ε.Ε. επιθυμεί να καταρρίψει την άποψη ότι δεν έχει γίνει τίποτα στη μάχη κατά της διαφθοράς.

«Η διαφθορά δεν θα μπορέσει ποτέ να εξαλειφθεί εντελώς, αλλά έχει επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος στη μάχη κατά της διαφθοράς. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Για παράδειγμα έχουν εκδοθεί 33 δικαστικές αποφάσεις για σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς σε ανώτερο επίπεδο και είναι σε εξέλιξη 60 έρευνες» διευκρίνισε ο Χότον.

Μεταξύ εκείνων που έχουν κριθεί ένοχοι είναι δικαστές, αστυνομικοί, υπάλληλοι σε κυβερνητικές υπηρεσίες και πολιτικοί, κι αυτό, όπως εκτίμησε ο Χότον, δεν είναι ασήμαντο πράγμα.Ο εκπρόσωπος της Eulex εξήγησε ότι ο αγώνας κατά της διαφθοράς αφορά όλους και ότι η αποστολή της ΕΕ ασχολείται με υποθέσεις σε ανώτερο επίπεδο, που είναι σύνθετες, απαιτούν πολύ χρόνο και ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάχης κατά του φαινομένου αναλαμβάνουν τα τοπικά όργανα.