Πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους πρέπει να είναι η Ιερουσαλήμ, όπως δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι μετά την αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκάθαρη και ενιαία θέση. Πιστεύουμε πως η μόνη ρεαλιστική λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους βασίζεται σε δύο κράτη με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο» τόνισε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου.

Ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, ενώ η ίδια και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα.

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η απόφαση των ΗΠΑ να προκαλέσει επιδείνωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Η Ρωσία καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να απόσχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να προκαλέσουν «επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες συνέπειες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως η Ρωσία θα ασκήσει κριτική στην κίνηση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επικριτικός ήταν και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Δήλωσε πως η ενέργεια των ΗΠΑ «δεν είναι βοηθητική» και ότι η διεθνής κοινότητα θα ήθελε να δει σοβαρές ανακοινώσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ για το πώς θα επιλυθούν τα θέματα της Μέσης Ανατολής.