Τέλος στη ζωή του έβαλε ο 18χρονος μοναχός από το Θιβέτ, Νανγκντρόλ, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε χθες στην Άμπα, μια περιοχή όπου κατοικούν θιβετιανοί στην επαρχία Σετσουάν.

Μοναχοί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις εντολές της αστυνομίας να παραδώσουν τη σορό του μοναχού, που μεταφέρθηκε σε ένα μοναστήρι όπου έγιναν βουδιστικές τελετουργίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Εκστρατεία για το Θιβέτ. Πάνω από 1.000 μειονοτικοί συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν δέηση, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αυτοπυρπολήσεις -που καταγγέλλουν την κινεζική πολιτική στο Θιβέτ και αξιώνουν να επιστρέψει ο Δαλάι Λάμα- αποτελούν ακραίες ενέργειες με στόχο να υποσκάψουν την σταθερότητα στην περιοχή και δεν έχουν λαϊκή υποστήριξη.

Ήταν το πρώτο σχόλιο για το θέμα που έκανε κορυφαίος κινέζος κυβερνητικός από την κλιμάκωση των εντάσεων στην επαρχία τον περασμένο Ιανουάριο. Από πέρσι έχουν καταγραφεί 23 αυτοπυρπολήσεις, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.