Αφέθηκε ελεύθερη η 10χρονη Ρόσα Μαρία Ερνάντες, που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και είχε συλληφθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης γιατί δεν είχε άδεια παραμονής, έπειτα από μια επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί.

Η Ρόσα αφέθηκε ελεύθερη τρεις ημέρες αφού η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU), μια από τις σημαντικότερες οργανώσεις για την υπεράσπιση των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, υπέβαλε μηνύσεις εναντίον των αρχών.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι της. Όμως παρά την ανακούφισή μας, η απόφαση της συνοριοφυλακής να στοχοθετήσει ένα κοριτσάκι που βρισκόταν σε ένα νοσοκομείο παίδων παραμένει εξωφρενική. Κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να υφίσταται αυτού του είδους το τραύμα και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί», ανέφερε ένας δικηγόρος της ACLU, ο Μάικλ Ταν, σε μια ανακοίνωση που έδωσε η οργάνωση στη δημοσιότητα.

Η Ρόσα, που είχε φθάσει στις ΗΠΑ σε ηλικία τριών μηνών με τους γονείς της, διακομιζόταν την προηγούμενη εβδομάδα με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο του Τέξας προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, όταν άνδρες της υπηρεσίας μετανάστευσης έκαναν έλεγχο στο όχημα.

Κατόπιν ακολούθησαν το κορίτσι στο νοσοκομείο και αφού ολοκληρώθηκε η επέμβαση περίμεναν το πράσινο φως των γιατρών για να μπορεί να μεταφερθεί για να τη συλλάβουν. Τη μετέφεραν σε κέντρο κράτησης για ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες, ανέφερε η ACLU.

Η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων ανέφερε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συλλάβει το κορίτσι και να το μεταφέρει στο κέντρο κράτησης διότι δεν είχε χαρτιά και δεν συνοδευόταν από έναν νόμιμο κηδεμόνα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένας συγγενής του κοριτσιού, Αμερικανός πολίτης, συνόδευε το κορίτσι στο νοσοκομείο, όχι οι γονείς της, επειδή ούτε εκείνοι διαθέτουν άδειες νόμιμης παραμονής και φοβούνταν ότι θα συλληφθούν. Το ζευγάρι είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ όταν η Ρόσα ήταν βρέφος, προκειμένου να μπορέσει να της προσφερθεί καλύτερη ιατρική φροντίδα. Η μητέρα της βρίσκεται συνήθως μαζί της 24 ώρες το 24ωρο, σύμφωνα με την ACLU.