Τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την διαδοχή του Φρανσουά Ολάντ είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σε μια νέα δημοσκόπηση.

Από την άλλη πλευρά το ποσοστό της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αυξήθηκε στη δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 966 ενηλίκων από το ινστιτούτο LH2 σε συνεργασία με τον ιστότοπο Yahoo!.

Ο S&P’s μείωσε την αξιολόγησή του για το αξιόχρεο της Γαλλίας κατά μια βαθμίδα σε AA+ την Παρασκευή, εξέλιξη που αποτέλεσε πλήγμα για το Σαρκοζί, ο οποίος θεωρούσε την διατήρηση του τριπλού Α προτεραιότητά του.

Το ποσοστό όσων θα ψήφιζαν το Σαρκοζί εάν ο πρώτος γύρος των εκλογών γίνονταν την επόμενη Κυριακή μειώθηκε σε 23,5% από 26% πριν από ένα μήνα, κατέδειξε η δημοσκόπηση.

Ο Ολάντ αν και παραμένει στην πρώτη θέση, είδε επίσης το ποσοστό του να μειώνεται σε 30% από 31,5%, κάτι που σημαίνει ότι η εκστρατεία του δεν πείθει το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Η Λεπέν στο μεταξύ είδε το ποσοστό της να αυξάνεται κατά 3,5%, στο 17% – διηύρυνε το προβάδισμά της έναντι του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού που βρίσκεται στην τέταρτη θέση συγκεντρώνοντας 14%.

Ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος Ζαν-Λικ Μελανσόν είδε επίσης το ποσοστό του να αυξάνεται κατά 2%, στο 8,5%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Στο δεύτερο γύρο, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχουν οι Ολάντ και Σαρκοζί, η δημοσκόπηση έδειξε πως ο πρώτος διατηρεί ευρύ προβάδισμα, με 57% της πρόθεσης ψήφου έναντι 43% του σημερινού προέδρου.