Τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια σπίτια στη Φλόριντα- τα δύο τρίτα του συνόλου της πολιτείας, δηλαδή- έχουν μείνει χωρίς ρεύμα μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα.

Οι επιχειρήσεις αρωγής και διάσωσης είναι σε εξέλιξη όπως και οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ωστόσο πολλές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες.

Από την Ίρμα επλήγησαν περισσότερο η περιοχή Florida Keys και τα δυτικά τμήματα της πολιτείας.

Η Ίρμα χτύπησε τη Φλόριντα την Κυριακή και αργότερα εξασθένισε σε τροπική καταιγίδα, καθώς κατευθυνόταν προς την Ατλάντα με ανέμους που έφταναν τα 56 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις νοτιοανατολικές πολιτείες, ωστόσο οι προειδοποιήσεις για καταιγίδες έχουν αποσυρθεί.

Τουλάχιστον πέντε θάνατοι συνδέονται με το πέρασμα της Ίρμα στη Φλόριντα. Στην Καραϊβική ο κυκλώνας άφησε πίσω του τουλάχιστον 37 νεκρούς, την περασμένη εβδομάδα.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Tom Bossert δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, πως θα περάσει καιρός πριν οι κάτοικοι των Florida Keys μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Εκτιμώ πως θα περάσουν εβδομάδες πριν οι κάτοικοι των Keys επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς» τόνισε.

«Οι γραμμές ηλεκτροδότησης έχουν πέσει σε όλη την πολιτεία. Υπάρχουν δρόμοι που παραμένουν αδιάβατοι, όλοι πρέπει να είναι υπομονετικοί καθώς εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση» δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Rick Scott.

Στο Μαϊάμι, που μετατράπηκε σε λίμνη, πολλές περιοχές της πόλης παραμένουν κάτω από τα νερά ενώ το 73% των σπιτιών δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα.

irma01 IRMA02 irma03 irma04 irma05 irma06 irma07 irma08