Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, ο Άμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, είναι νεκρός, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία ημέρα μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές.

Εάν ο θάνατος του 46χρονου Μπαγκντάντι επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για άλλο ένα ισχυρό πλήγμα κατά της διαβόητης οργάνωσης που μόλις έχασε το τελευταίο μεγάλο αστικό προπύργιό της στο Ιράκ και δέχεται ταυτόχρονα επίθεση στην «πρωτεύουσά» της, τη Ράκα της Συρίας.

Αναφερόμενο στον θάνατο του Μπαγκντάντι, το Παρατηρητήριο τόνισε ότι οι πληροφορίες του προέρχονται από «υψηλόβαθμα στελέχη του ΙΚ» στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, μια περιοχή της ανατολικής Συρίας που ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από την οργάνωση. «Υψηλόβαθμα στελέχη του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ επιβεβαίωσαν στο Παρατηρητήριο τον θάνατο του Άμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης που βασίζει τις πληροφορίες της σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

«Το μάθαμε σήμερα (Τρίτη) αλλά αγνοούμε πότε και πώς πέθανε», πρόσθεσε.

Στις 22 Ιουνίου η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στα τέλη Μαΐου στη Ράκα. Η πληροφορία αυτή όμως δεν επιβεβαιώθηκε τότε από καμία άλλη πηγή.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το ΙΚ, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο απάντησε: «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτήν την πληροφορία αλλά ελπίζουμε να αληθεύει». Επίσης, ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο Σεμπάστιαν Γκόρκα, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί ακόμη να επαληθεύσει την πληροφορία. «Θα δούμε τις διαθέσιμες πληροφορίες … και θα κάνουμε μια ανακοίνωση όταν θα έχουμε τα απαραίτητα δεδομένα», σημείωσε.

Από το 2014 κυκλοφορούν συχνά φήμες για τον θάνατο του Μπαγκντάντι. Οι ΗΠΑ τον έχουν επικηρύξει με το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τους τελευταίους μήνες ο Μπαγκντάντι βρισκόταν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, ο οποίος όμως υπογράμμισε πως δεν είναι σαφές αν σκοτώθηκε σε αυτήν την περιοχή ή αλλού.

Μέχρι στιγμής το ΙΚ δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει την πληροφορία μέσω των συνηθισμένων διαύλων επικοινωνίας του, του «πρακτορείου» ή του «περιοδικού» του.

Ο Μπαγκντάντι δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα ένα ηχογραφημένο μήνυμά του, λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης. Σε εκείνο το μήνυμα καλούσε τους υποστηρικτές του να αγωνιστούν μέχρι θανάτου. Ο ίδιος έφυγε από την πόλη στις αρχές του έτους και πιθανότατα κατευθύνθηκε προς τα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Από το τέμενος αλ Νούρι της Μοσούλης ο Μπαγκντάντι είχε ανακηρύξει το «χαλιφάτο» του τον Ιούλιο του 2014. Εκείνη ήταν και η μοναδική δημόσια εμφάνισή του. Οι τζιχαντιστές, αντιμέτωποι με τις ιρακινές δυνάμεις, κατέστρεψαν πρόσφατα το τζαμί και ανατίναξαν τον μιναρέ του.