Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης μειώθηκε στο μισό, στις πέντε εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar που δημοσιεύθηκε σήμερα, ενώ απομένουν μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η Kantar ανέφερε ότι το ποσοστό των Τόρις βρίσκεται στο 43%, παρέμεινε δηλαδή αμετάβλητο από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ιδίας, την 31η Μαΐου, όμως το ποσοστό των Εργατικών αυξήθηκε στο 38%, δηλαδή κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες.

«Από τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας είδαμε μια φυγή (των ψηφοφόρων) από τους Συντηρητικούς προς τους Εργατικούς στις ηλικίες κάτω των τριάντα ετών, αλλά και μεταξύ των προχωρημένων μεσηλίκων», διευκρίνισε η εταιρεία.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω Διαδικτύου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.159 ψηφοφόρων μεταξύ 1ης και 7ης Ιουνίου, δηλαδή τόσο πριν αλλά και αφού διαπράχθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο την 3η Ιουνίου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Άλλες τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα κατέδειξαν επίσης προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών, το οποίο κυμάνθηκε μεταξύ των οκτώ και των δώδεκα εκατοστιαίων μονάδων.

Οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία θα ανοίξουν το πρωί της Πέμπτης για μια αναμέτρηση σε μια ιστορική συγκυρία: η Βρετανία δεν είναι πια χώρα της ΕΕ, μετά το Brexit.

Επιπλέον, αυτές οι εκλογές θα γίνουν στην σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ και – με πρόσφατο παράδειγμα το Brexit – κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Οι Συντηρητικοί (Τόρις) της Βρετανίδας πρωθυπουργού εξακολουθούν να έρχονται πρώτοι στις τελευταίες σημερινές δημοσκοπήσεις έναντι των Εργατικών του Κορμπίν, αλλά το προβάδισμά τους έχει μειωθεί και το ζήτημα τώρα είναι αν η Τερέζα Μέι θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμη μετά τις εκλογές  ή θα αναγκαστεί να καταφύγει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εμφανίζονται διχασμένες στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Αναλόγως των ερευνών προβλέπεται ότι οι Συντηρητικοί θα έχουν προβάδισμα 12 έως 1% έναντι των αντιπάλων τους.

Να σημειωθεί ότι – καθώς η ψήφος στη χώρα δεν είναι υποχρεωτική – κόμματα και αναλυτές φοβούνται ότι η αποχή θα είναι μεγάλη.

Συνολικά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα κάτω των 25 ετών έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μετά την ανακοίνωση των εκλογών τον Απρίλιο, σε σύγκριση με περίπου 700.000 την ίδια περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015. Λιγότεροι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών έχουν εγγραφεί αυτή τη φορά σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.

Η Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι περίπου το 30% των ατόμων κάτω των 34 ετών δεν είχε εγγραφεί σε σύγκριση με το 4% των ψηφοφόρων άνω των 55 ετών.