Σύμβουλος του Τραμπ «θάβει» τη συμφωνία TPP

«Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου είναι νεκρή»


ΚΟΣΜΟΣ
19:55
13/01/2017
Σύμβουλος του Τραμπ «θάβει» τη συμφωνία TPP
loading

«Ο Τραμπ δεν θα επαναφέρει με καμία μορφή τις παγωμένες διαπραγματεύσεις του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, γνωστή ως Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), και αντί αυτού θα επιδιώξει τη γρήγορη επίτευξη διμερών εμπορικών συμφωνιών», τόνισε ένας σύμβουλος πολιτικής της αρμόδιας ομάδας για την μετάβαση εξουσίας του ανερχόμενου Αμερικανού προέδρου.

«Η TPP είναι νεκρή. Δεν μπορώ να το επισημάνω με περισσότερη έμφαση», τόνισε ο σύμβουλος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Η TPP, ή μία πολυμερής συμφωνία παρόμοια με την TPP με άλλο όνομα, είναι κατηγορηματικά νεκρές», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, ο Ρεξ Τίλερσον, υποψήφιος νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε αναφέρει πως δεν είναι αντίθετος στην εμπορική συμφωνία που συνυπέγραψαν το 2015 συνολικά 12 κράτη (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Μπρουνέι, Χιλή, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Περού), αλλά συμφωνεί με ορισμένες από τις θέσεις του Τραμπ αναφορικά με το «κατά πόσον η συμφωνία εξυπηρετεί επαρκώς τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Ο σύμβουλος του Τραμπ τόνισε, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς χθες βράδυ ότι ο Τίλερσον εξέφρασε προσωπικές απόψεις επί της θεωρίας του ελεύθερου εμπορίου.

«Θα εκπλαγείτε με την ταχύτητα την οποία οι διμερείς συμφωνίες θα ξεκινήσουν να επιτυγχάνονται», σημείωσε.

Η Βρετανία έχει εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον της για την υπογραφή μας διμερούς εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας επίσημος εκπρόσωπος της ομάδας για την μετάβαση εξουσίας του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα του Ρόιτερς να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Ο σύμβουλος πολιτικής του εκλεγμένου προέδρου επισήμανε επίσης πως δεν αποκλείει την αποκήρυξη της Κίνας για χειραγώγηση νομίσματος ή την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, ως ένα μέσο για την μείωση του μεγάλου ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με την Κίνα.

Παράλληλα τόνισε πως η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιστρέψει εμπορικές πρακτικές ετών της Κίνας που έχουν «βουλιάξει» την βιομηχανική βάση των ΗΠΑ.

«Θα πρέπει να κανείς να κατανοήσει την θέση αυτής της κυβέρνησης ότι η Κίνα ουσιαστικά διαπράττει έναν οικονομικό πόλεμο και ασκεί ήδη έναν εμπορικό πόλεμο εναντίον μας», κατέληξε ο σύμβουλος του Τραμπ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει