Ο τελικός απολογισμός από την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη Μπαρλέττα, στην περιφέρεια Απουλία, στην νότια Ιταλία κάνει λόγο για πέντε νεκρούς.

Αρχικά, ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την ύπαρξη τριών θυμάτων, αλλά τα σωστικά συνεργεία -πυροσβέστες, σπηλαιολόγοι που δημιούργησαν σήραγγα, άνδρες της πολιτικής προστασίας-αντελήφθησαν ότι τα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια, ήταν σαφώς περισσότερα.

Το κτίριο που κατέρρευσε, στο ισόγειο φιλοξενούσε μια μικρή βιοτεχνία ενδυμάτων. Παρά τα τηλεφωνήματα των κατοίκων στο δήμο, με τα οποία ανέφεραν ότι ακουγόταν ένας περίεργος θόρυβος και είχαν δημιουργηθεί ρωγμές, οι ειδικές υπηρεσίες της αστυνομίας δεν είχαν εκδώσει απόφαση για την εκκένωση του κτηρίου.

Από την κατάρρευση, έχασαν την ζωή τους η δεκατετράχρονη κόρη των ιδιοκτητών της βιοτεχνίας και τέσσερις εργάτριες, δυο από τις οποίες εξέπνευσαν λίγο μετά την μεταφορά τους στο τοπικό νοσοκομείο.

«Δεν πρόκειται για τραγωδία, αυτή είναι μια πραγματική δολοφονία», φώναξαν, οργισμένοι, προς τους δημοσιογράφους, οι συγγενείς των θυμάτων, ενώ παρακολούθησαν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Δικαστήριο στην πόλη Τράνη ξεκίνησε έρευνα με πρόθεση να εξακριβώσει αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της δολοφονίας εξ αμελείας.

Ο ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναφερόμενος στην κατάρρευση της Μπαρλέττα τόνισε ότι «όλες οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν με αυστηρό τρόπο, διότι το να επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους τραγικά συμβάντα, σε χώρους δουλειάς και σε ιδιωτικές κατοικίες, είναι κάτι απαράδεκτο, που δεν μπορεί να συνεχισθεί».