«H εσωτερική πολιτική πόλωση στην Τουρκία μας γεμίζει με ανησυχία», δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην σημερινή ψηφοφορία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την άρση της ασυλίας των βουλευτών και επισήμανε ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πρόκειται να θέσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την Δευτέρα, στη Κωνσταντινούπολη.

«Η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης παίζει κεντρικό ρόλο σε κάθε ζωντανή δημοκρατία και αυτό ισχύει και για την εργασία του Τύπου και για τη δημόσια έκφραση κάθε πολίτη που θέλει να συμμετάσχει στον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο. Ιδιαιτέρως δε ισχύει για τους εκλεγμένους αντιπροσώπους ώστε να μπορούν να εκτελούν την εντολή τους ελεύθερα και ανεξάρτητα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα για την εσωτερική σταθερότητα μιας δημοκρατίας.

Η καγκελάριος, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της, θα συναντηθεί διμερώς με τον κ. Ερντογάν την ερχόμενη Δευτέρα, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Την Κυριακή η Μέρκελ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας.

Ερωτηθείς εάν η καγκελάριος αναμένει να αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης με τον νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως είχε συμβεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι ο κ. Γιλντιρίμ, ως υπουργός Μεταφορών, είχε ως τώρα άλλους ομολόγους στο Βερολίνο και δεν συνεργαζόταν με τη Μέρκελ.