Mε μια κοινή έκκληση εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές του κόσμου, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων η αμερικανίδα φιλόσοφος Τζούντιθ Μπάτλερ , ο γερμανός πράσινος πολιτικός Φρίντερ Οτο Βολφ, η ιταλίδα δημοσιογράφος και ευρωβουλευτίνα Μπάρμπαρα Σπινέλι και η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου των Βρυξελλών Ζυστίν Λακρουά απευθύνουν έκκληση για «άμεσα μέτρα μεγάλης έκτασης» για την προστασία των προσφύγων, όπως γράφει η σημερινή γεραμνική εφημερίδα «Neues Deutschland».

Η «βοήθεια στο πλαίσο της παρούσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να υλοποιηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. από κοινού», αναφέρεται.

«Πρόκειται για μια ιστορική ευθύνη, την οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Η ανικανότητα των κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν τις αιτίες της φυγής δεν μας απαλάσσει από την ευθύνη να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, να τους δεχτούμε και να υπεραμυνθούμε των δικαιωμάτων τους», τονίζεται στην έκκληση.

Ιδιαίτερη ρητή αναφορά υπάρχει για την υποστήριξη των χωρών υποδοχής τους, ιδίως της Ελλάδας. Η εν τοις πράγμασι απομόνωση της Αθήνας θα πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική και όχι μόνο στα λόγια αλληλεγγύη. Στη Μεσόγειο δεν πρέπει να διεξαχθεί ένα είδος ««θαλάσσιου ανταρτοπολέμου κατά των δουλεμπόρων». Αντιθέτως θα έπρεπε να διατεθούν στρατιωτικές και μη δυνάμεις, ώστε να σώζουν τους μετανάστες και να σταματήσει το σκάνδαλο του θαλάσσιου πνιγμού.

Η έκκληση απευθύνεται τους πολίτες της Ευρώπη, στις κυβερνήσεις, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον ΟΗΕ καθώς επίσης στους βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων και το Ευρωκοινοβούλιο.

Ηδη το Σαββατοκύριακο με πρωτοβουλία του κόμματος της γερμανικής αριστεράς «Die Linke» στο Ευρωκοινοβούλιο βουλευτές διαφόρων κομμάτων έκαναν έκκληση για δημιουργία ασφαλών διαδρόμων προς την Ευρώπη και κάλεσαν τα κράτη να υποστηρίξουν με βιώσιμο τρόπο τις χώρες της νότιας Ευρώπης κατά την αντιμετώπιση των ροών των προσφύγων.