Πέντε χτυπητές απόπειρες να ξαναγραφεί η Ιστορία

Περισσότερο ή λιγότερο πετυχημένες εκστρατείες ιστορικού αναθεωρητισμού


ΚΟΣΜΟΣ
8:55
15/01/2016
Πέντε χτυπητές απόπειρες να ξαναγραφεί η Ιστορία
29
loading

Λένε συχνά ότι η Ιστορία γράφεται από τον νικητή, αν και παρά τις πατριωτικές κορόνες και τις εξάρσεις των εθνικών μύθων, η παγκόσμια Ιστορία αποκρυσταλλώνεται κάποια στιγμή σε γεγονότα που δεν χωρούν αμφισβήτηση.

Κι ενώ η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί στις βασικές γραμμές των μεγάλων γεγονότων, όπως πόλεμοι και σφαγές, είναι οι ψευδοϊστορικοί και οι πολιτικάντηδες αυτοί που προσπαθούν να «επανεξετάσουν» τις καθιερωμένες ιστορικές γνώσεις κομίζοντας ντοκουμέντα και καταγραφές που αποζητούν να αλλάξουν τον ιστορικό ρου.

Το συλλογικό παρελθόν δεν χωρά ωστόσο στην προκρούστεια κλίνη, αν και οι αρνητές επιμένουν. Κυβερνήσεις αρνούνται ακόμα και σήμερα να αποδεχθούν γενοκτονίες, ιστορικοί αναθεωρητές ψάχνουν να αλλάξουν ακόμα και αυτά που έζησαν άνθρωποι που είναι ακόμα εν ζωή κ.ο.κ.

Και βέβαια καταλήγουν στο τέλος με μια σειρά από αλλόκοτες θεωρίες στα χέρια τους για το τι τελικά συνέβη, που μας κρύβουν φυσικά επιμελώς τόσο τα σχολικά βιβλία όσο και οι ακαδημαϊκές μελέτες.

Το Ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει εδώ το μεγάλο όνομα, αν και δεν είναι δυστυχώς το μόνο…

Η σοβιετική άρνηση του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας

hhsitorreewwwiwrriitn1

Το Γολοντομόρ σημαίνει «θάνατος από πείνα» και αυτό ακριβώς συνέβη στον δοκιμαζόμενο από τη σταλινική διακυβέρνηση ουκρανικό λαό μεταξύ 1932-1933: κάπου 25.000 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους κάθε μέρα στον κολοφώνα του λιμού, ως άλλη μια παράπλευρη απώλεια της κολεκτιβοποίησης του Ιωσήφ Στάλιν και του καθεστώτος του. Η ραγδαία εκβιομηχάνιση που επέβαλε στην Ουκρανία το σοβιετικό καθεστώς, η εκκαθάριση της ατομικής ιδιοκτησίας αλλά και η κατάσχεση των συγκομιδών οδήγησαν σε έναν άνευ προηγουμένου λιμό που θέρισε κυριολεκτικά τους Ουκρανούς, με τη θνησιμότητα να αγγίζει κάποια στιγμή τέτοια νούμερα που οι τοπικές αρχές σταμάτησαν απλώς να την καταγράφουν. Υπολογίζεται πάντως πως τον χειμώνα του 1932-1933 έχασαν τη ζωή τους κάπου 7-10 εκατομμύρια, το ένα τέταρτο σχεδόν του πληθυσμού της αγροτικής χώρας.

Αυτή είναι βέβαια η επίσημη Ιστορία που αντίλογο δεν χωρά, μόνο άπλετο σεβασμό, αν και οι αρνητές δεν στέκονται σε τέτοια ισχυριζόμενοι πως τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

Για τη Σοβιετική Ένωση το Γολοντομόρ ήταν σταθερά ψέμα, αποτέλεσμα ουκρανικής προπαγάνδας ή μαζικών ψευδαισθήσεων(!), και έκανε ό,τι ζοφερό περνούσε από το χέρι της για να αποσιωπήσει τον λιμό. Όσοι κατάφεραν να διαφύγουν από τη χώρα μίλησαν στη Δύση για τη θηριωδία, αλλά και πάλι έπρεπε να περιμένει ο πλανήτης μέχρι το 1983 για να αποφασίσουν οι δυτικοί ιστορικοί να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα, αλλά ακόμα και τότε βασίλευε η καχυποψία. Όσο για τη συζήτηση, εξαντλούνταν συνήθως στο αν ήταν ηθελημένη προσπάθεια εθνοκάθαρσης ή παράπλευρη απώλεια του σταλινικού προγράμματος.

Από το 1988, οι δυτικοί ιστορικοί άρχισαν να καταγράφουν τις μαρτυρίες των ουκρανών προσφύγων και να ψάχνουν τα νούμερα και τις καταστάσεις, σε πείσμα των λυσσαλέων σοβιετικών προσπαθειών να περάσει ο λιμός στα «ψιλά» της Ιστορίας. Αν και στα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας της Ουκρανίας δεν θα περνούσε το Γολοντομόρ παρά μετά το 1991, όταν η χώρα διακήρυξε την ανεξαρτησία της από το πρώην σοβιετικό άρμα…

Μερίδα Ιαπώνων θέλει να απαλείψει τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου

hhsitorreewwwiwrriitn2

Πολλά επεισόδια της ιαπωνικής αιματοβαμμένης ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου και των εγκλημάτων πολέμου του Αυτοκρατορικού Στρατού έχουν τεθεί πια στο στόχαστρο της Ιαπωνικής Εταιρίας για τον Ιστορικό Αναθεωρητισμό, που ήδη από τη δεκαετία του 1990 καλεί σε εκ νέου γραφή των σχολικών βιβλίων για να απαλειφθεί βολικά η επιθετική και επεκτατική άλλοτε πολιτική της χώρας. Όπως ισχυρίζονται, για να ανακτήσει η Ιαπωνία το εθνικό της γόητρο θα πρέπει να ξεχαστούν οι θηριωδίες του παρελθόντος και να στρογγυλευτεί η τοπική ιστορία.

Κι αυτό γιατί, όπως διατείνονται, τα σημερινά νιάτα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου σταματούν να σέβονται τους προγόνους τους μόλις πληροφορηθούν για τα εγκλήματα του παρελθόντος. Ο όμιλος των ιστορικών θεωρεί περαιτέρω πως κακώς φορτώνεται με τύψεις το έθνος για γεγονότα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940, αφού τα θύματα της ιαπωνικής θηριωδίας ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση και κάτω από το φως αυτό, τα περισσότερα είναι δικαιολογημένα.

Τα πυρά του ιαπωνικού αναθεωρητισμού στρέφονται φυσικά στους Κινέζους και θέλει να εξαφανιστούν από τα σχολικά εγχειρίδια οι φρικιαστικές εικόνες με τους βασανισμούς των κινέζων αιχμαλώτων πολέμου, καθώς όπως μας λένε τα βασανιστήρια ήταν κοινή και διαδεδομένη πρακτική εκείνη την εποχή. Και εξάλλου τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει από το να δείχνεις στα νιάτα τα εγκλήματα του χθες!

Ο αναθεωρητισμός της Γενοκτονίας της Καμπότζης

hhsitorreewwwiwrriitn3

Ο όλεθρος και η καταστροφή που έφεραν στο σύντομο πέρασμά τους από την Καμπότζη οι Ερυθροί Χμερ παραμένουν μνημεία ανθρώπινης θηριωδίας και αχρειότητας. Κι όμως, αυτό δεν εμπόδισε δυτικούς διανοητές του μαρξισμού και του μαοϊσμού να παραβλέψουν βολικά τα απίστευτα σε έκταση και αγριότητα εγκλήματα για να εκθειάσουν το μεταρρυθμιστικό όραμα του Πολ Ποτ. Τα ονόματα εδώ είναι μεγάλα και περιλαμβάνουν ακόμα και τους Αλέν Μπαντιού και Νόαμ Τσόμσκι.

Ακόμα πιο περίεργη βέβαια είναι η άρνηση της γενοκτονίας που συντελείται στο εσωτερικό της Καμπότζης ακόμα και σήμερα. Τον Ιούνιο του 2013, χιλιάδες κόσμου βγήκαν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν δικαιολογημένα για τις δηλώσεις του προέδρου της Αντιπολίτευσης, όταν ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι οι θηριωδίες (αλλά και τα λείψανα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων) δεν ήταν αληθινά. Ήταν άλλη μια προπαγάνδα των Βιετναμέζων που άρχισε να ενορχηστρώνεται όταν έδιωξαν το καθεστώς του Πολ Ποτ από την Καμπότζη.

Από τις αναπάντεχες αυτές δηλώσεις και το ακόμα πιο απροσδόκητο λαϊκό έρεισμα που βρήκαν τέτοιες αναθεωρητικές απόψεις, έσπευσε η κυβέρνηση να περάσει νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Χμερ και την τιμωρεί πια μέχρι και με δύο χρόνια φυλάκιση. Το θέμα στην Καμπότζη είναι ότι πολλοί υποστηρικτές των Χμερ αλλά και αξιωματούχοι τους είχαν αυτομολήσει στο Βιετνάμ πριν από τον πόλεμο που θα ανέτρεπε τον Πολ Ποτ από την εξουσία το 1979 και πλέον δεν κρύβουν τα αντιδημοκρατικά τους αισθήματα αλλά και τις παλιές συμπάθειες για τη σκοτεινότερη περίοδο της χώρας…

Οι Κονκισταδόρες και η Ιερά Εξέταση δικαιώνονται

hhsitorreewwwiwrriitn4

Από τη διαβόητη ισπανική Ιερά Εξέταση μέχρι και τις ασύλληπτες θηριωδίες των ισπανών εξερευνητών και αποίκων στον Νέο Κόσμο, η Ισπανία έχει τεθεί συχνά στο στόχαστρο των ιστορικών για την αιματοβαμμένη ιστορία της. Παρά ταύτα, σύμφωνα με μερίδα σύγχρονων ιστορικών που ψάχνουν προφανώς να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, η μαύρη αυτή πλευρά της ισπανικής ιστορίας είναι λέει υπερτονισμένη και σκοπό έχει να συσκοτίσει την πλούσια πολιτιστική συνεισφορά του ισπανικού παρελθόντος.

Ήδη από την πρώτη δεκαετία του 1920, μερίδα ισπανών ιστορικών ισχυρίστηκαν ότι οι περισσότερες από τις ιστορίες που αφορούν στις φριχτές και απάνθρωπες πράξεις των Ισπανών ήταν κατασκευασμένες και αποτέλεσμα προπαγάνδας. Ήταν οι Ιταλοί κυρίως αυτοί που διέδιδαν τέτοια τερατουργήματα για να εξαφανίσουν κάθε θετική ισπανική συμβολή στον δυτικό πολιτισμό, όπως μας λένε οι αναθεωρητές.

Επίσης, μια σειρά ισπανικών συγγραμμάτων του 16ου αιώνα που περιείχαν λεπτομερείς αναλύσεις των θηριωδιών των Κονκισταδόρων στον Νέο Κόσμο απαγορεύτηκαν από τον Φίλιππο Β’ με το που κάθισε στον θρόνο της Ισπανίας λίγα χρόνια αργότερα. Και βέβαια όσο έφθινε η Ισπανία ως αποικιοκρατική αυτοκρατορία, τόσο άρχισε να αποσιωπά ο λαός τα εγκλήματα στον Νέο Κόσμο.

Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα, είχε επανακυκλοφορήσει ένα μικρό μέρος των καταδικαστικών ιστορικών συγγραμμάτων για τα πεπραγμένα των Ισπανών στην Αμερική, αν και τώρα αποκηρύσσονταν ως κακοήθεις υπερβολές που προέρχονταν από τις ίδιες ξένες δυνάμεις που απολάμβαναν την πτώση της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας. Η πεπατημένη ήταν για καιρό ότι οι αναφορές για τις θηριωδίες των Ισπανών στη Λατινική Αμερική, αν είχαν λάβει ποτέ χώρα, ήταν σαφώς παρατραβηγμένες. Κι έτσι για αιώνες κυριολεκτικά όσο διαδίδονταν οι μαύρες ιστορίες για τα πεπραγμένα της Ισπανίας, άλλο τόσο εξαπλωνόταν η προπαγάνδα ότι τέτοιες αναφορές ήταν προϊόν εθνικού μίσους…

Ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος και η σκλαβιά

hhsitorreewwwiwrriitn5

Ρώτα όποιον άνθρωπο στη Δύση θες γιατί έγινε ο εμφύλιος πόλεμος των ΗΠΑ και η απάντηση θα είναι σταθερά η ίδια: η χώρα σπαράχθηκε για την αποτίναξη ή τη διατήρηση της δουλείας. Αν βέβαια απευθύνεις την ερώτηση στον αμερικανικό Νότο, τότε η απάντηση θα είναι σαφώς διαφορετική, μιας και εκεί τα παιδιά διδάσκονται στα σχολεία ακόμα και σήμερα ότι ο εμφύλιος έγινε για τα δικαιώματα των πολιτειών αλλά και το συνταγματικό Δίκαιο!

Το 2011 πανεθνική έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το μισό ποσοστό του δείγματος πίστευε ακράδαντα ότι ο πόλεμος έλαβε χώρα για μικρές διαφοροποιήσεις στο Σύνταγμα, για μια σειρά από νομικά τερτίπια δηλαδή, παρά το γεγονός ότι όλοι είχαν ακούσει για τους πύρινους λόγους του Λίνκολν κατά της δουλείας αλλά και για το γεγονός ότι η σκλαβιά είχε χωρίσει τη χώρα στα δύο. Μεγάλη δουλειά έκαναν εδώ οι λεγόμενες Ηνωμένες Κόρες της Συνομοσπονδίας, μια γυναικεία ένωση του Νότου που ιδρύθηκε το 1894 για να προπαγανδίσει τις αρετές της Συνομοσπονδίας οργώνοντας τη χώρα για να πληροφορήσει τον λαό για τους λόγους που ο «στρατιώτης της Συνομοσπονδίας είναι ο πιο μεγαλοπρεπής της Ιστορίας».

Αυτή λοιπόν η ένωση προσπάθησε να ξαναγράψει την Ιστορία και εκ του αποτελέσματος, μάλλον τα κατάφερε. Στο πόνημα που είχε ο δραστήριος γυναικείος όμιλος «ευαγγέλιο» και μοίραζε όπου κι αν πήγαινε, με τίτλο «Οι αλήθειες της Ιστορίας», αποκαλύπτονταν τα ψεύδη των εμφατικών διακηρύξεων του Λίνκολν, το σχέδιο του Νότου να απελευθερώσει τους σκλάβους(!), αλλά και ο πραγματικός ρόλος της Κου Κλουξ Κλαν ως ειρηνοποιού δύναμης! Εννοείται ότι το βιβλίο γνώρισε μεγάλη απήχηση στις πολιτείες του Νότου και έθεσε εν αμφιβόλω την ιστορική γνώση που σπανίως διδάσκονταν στα σχολεία.

Η εκπαίδευση ήταν εξάλλου στη δικαιοδοσία κάθε πολιτείας για πάρα πολύ καιρό, κι έτσι τα σχολικά εγχειρίδια της Νότου ήταν γραμμένα ακόμα και από ιστορικούς που είχαν πολεμήσει στον εμφύλιο για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας! Κι έτσι ήταν κοινότατο τα φαινόμενο να παραγνωρίζεται και τελικά να ξεχνιέται στον Νότο ο πραγματικός λόγος του εμφυλίου, μιας και κάθε αναφορά στην αληθινή αιτία του πολέμου αντιμετωπιζόταν με καχυποψία και κοινωνική απομόνωση…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

29
σχόλια
 1. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  εεεεεετσι να ποναει η αληθεια ποσο μισανθρωποι ειναι τα κουμμουνια, δωσε πολιτη μην μασας με ψεματα δωστε κηφηνες κουμμουνιστες οσο και να προσπαθητε η χειροτερη φαρα που εχει περασει ποτε ειστε, αντε τωρα ρεζιλια βαλτε λικε και αντιλικε που φτασατε πανω απο εκατο να δειξετε ποσο ξεφτιλες ειστε με τα πολλαπλα ακκ, ξεφτιλες με ψεματα η βρωμια σας δεν βγαινει βρωματε ψεμα, μισανθρωπια ,κουτοπονηρια,ρουφιανια και με ολα τα κακα του κοσμου

 2. avatar captainbabis

  Τα μόνα συμπεράσματα που βγάζει κανεις διαβάζοντας τα σχόλια ειναι ότι ο Εθνικός διχασμός καλα κρατεί .... Κομμουνιστές , εθνικιστές και κάθε κομματοβαμενος δε βλέπει ότι οποίος και να βγει το αγγούρι το ....βάζουν σε μας. Ποτε θα ξυπνήσουμε επιτέλους ...

 3. avatar Aimilios

  τον "συνωστισμο" της σμυρνης τον ξεχασαμε;;;;
  Οι προσπαθειες του συριζα να αλλαξει η ιστορια ωστε να εμφανιστουν οι γενεοκτονοι τουρκοι ως οι αθωοι και οι Ελληνες οι κακοι, δεν χωρανε σε ενα βιβλιο!!!!!
  -συνωστισμος στην Σμυρνη αντι για μαζικη σφαγη
  -Ελληνες περνουσανε καλα ως σκλαβοι στην οθωμανικη αυτοκρατορια-ασχολιαστο
  -Κολοκοτρωνης ειναι εγκληματιας πολεμου γιατι αρχισε την επανασταση (Αυγη, Θεοδωριδης)
  -Ελληνες ειναι πολεμιοι της ειρηνης γιατι ξεσηκωθηκαν κατα των δολοφονων γενεοκτονων τουρκων
  -Ελληνες δεν υπηρχανε παρα μονο ενα πολυπολιτισμικο συνοθυλευμα που ητανε πολιτες των τουρκων
  -Η Ελλαδα κατεκτησε την Αθηνα, την ηπειρο και την μακεδονια απο αλλα κρατη
  -Η Ελλαδα εκανε γενεοκτονια κατα των σκοπιανων στην μακεδονια μας
  -Οι 350.000 δολοφονημενοι Ελληνες του Ποντου, δεν δολοφονηθηκαν ποτε, πεθανανε απο μονοι τους
  -Οι Τουρκοι δικαιολογημενα σφαξανε και κατακτησανε την Κυπρο γιατι τους προκαλεσαν οι Ελληνες με την συμπεριφορα τους
  -Οι Τουρκοι ειναι οι αδικημενοι της τουρκοκρατιας γιατι κανανε προσπαθειες για συμβιωση ενω οι Ελληνες ητανε πολεμοχαρεις και ρατσιστες
  -Η Ελλαδα προκαλει εχοντας στρατο στα νησια της (Ευρωβουλη συριζα) στα οποια μπαινοβγαινουν αεροπλανα των τουρκων
  -Οι Ελληνες δεν ητανε ουτε γενναιοι ουτε ηρωες που μια χουφτα εξαθλιωμενων σκλαβων νικησε μια αυτοκρατορια της εποχης, ολα τα κανανε μονοι τους οι κακοι ξενοι
  Ποσα ακομα να θυμηθω να γραψω για αυτον τον βοθρο που λεγεται συριζα;;;;;;

 4. avatar ΚΑ

  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ .....ΓΝΩΣΤΑ [...] ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΝΕ ΑΚΟΜΑ,ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ...

 5. avatar Sean Connery

  Ασε τι εγραψε ο Α και ο Β ιστορικος.
  Το θεμα ειναι πως εχουμε πλεον γνωρισει ανθρωπους απο Ουκρανια που ζουν στη Ελλαδα και μαθαμε την αληθεια απο πρωτο χερι.
  Δεν εχουμε την αναγκη καθοδηγητων αριστερων και δεξιων

 6. avatar Soth

  Απο οσο γνωριζω απο Ρωσσους και Ουκρανους , πραγματι την περιοδο εκεινη πολλες περιοχες πληχθησαν απο λοιμο ως αποτελεσμα της πολιτικης των συμβουλων του Σταλιν και κατα συνεπεια του ιδιου. Το προβλημα ξεκινησε οταν ο Σταλιν εξορισε/φυλακισε η περιθωριοποιησε επιστημονες/ανθρωπους των γραμματων της τοτε εποχης και εβαλε "δικους του" σε καιραιες θεσεις οι οποιοι ηταν ανικανοι (μηπως σας θυμιζει την Ελλαδα το τελευταιο?).Σημειωτεον οτι επι το πληστον πληγησαν οι περιοχες Ουκρανιας και Καυκασου. Το οτι εγινε με σκοπο την εξοντωση των Ουκρανων ειναι προφανως προπαγανδα διοτι δεν επληγησαν η πεθαναν μονο αυτοι. Ηταν ενας κακος σχεδιασμος μιας κινησης που εγινε απο ανικανα ατομα , οι οποιοι μετα το "κουκουλωναν" για να μην φανει η ανικανοτητα τους. Οσο για τον Σταλιν προφανως και εχει το μεγαλυτερο μεριδιο ευθηνης.

 7. avatar ΔΣΕ

  Aπόπειρες να ξαναγραφεί η Ιστορία γίνονται σήμερα από τον αντικομουνιστή «καθηγητή» του πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρατζιδη Νίκο.

  “οι ένοπλοι που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς ήταν περισσότεροι από τους ενόπλους που πολέμησαν εναντίον των Γερμανών. Στα μέσα του ’44, έχω μετρήσει πάνω από 10.000 αντι-ΕΑΜικές κάννες ένοπλων δωσιλόγων στη Μακεδονία.”
  «Οι περισσότεροι ωθούνταν προς τους Γερμανούς επειδή θεωρούσαν ότι προστατεύονταν από τις επιθέσεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις συμπεριφερόταν εκδικητικά εναντίον άλλων Ελλήνων με εκτελέσεις αντιφρονούντων. Είχαμε δηλαδή ήδη μια κατάσταση εμφυλίου πολέμου μέσα στην Κατοχή.”
  Δηλαδη οι δωσίλογοι φόρεσαν κουκούλα γιατί φοβόταν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ!!!
  Και για να στηρίξει τους ισχυρισμοί του λέει: «Ο παππούς μου ήταν κομμουνιστής, σταλινικός. Είχε κάνει εξορία στην Ικαρία. Τα ξαδέλφια μου είναι στελέχη του ΚΚΕ σήμερα».
  Σ αυτό λέει αλήθεια αλλά τι σχέση μπορώ να έχει ο αδελφός του ο Παύλος ή ο ανιψιός του ο Φώτης και οι δυο ηγετικός μορφής του ταξικοί κινήματος.

 8. avatar Nick

  Η περίπτωση των ιαπώνων μου θύμησε κάτι που διάβασα για την γερμανία ανάμεσα σε β' παγκόσμιο και πτώση του τοίχους.
  Τα παιδιά στην δυτική γερμανία τα μεγάλωναν με επίγνωση του βάρου των πράξεων των γονιών τους,ενώ στην ανατολική γερμανία τους μάθαιναν να λένε "οι γονείς,οι ναζί τα κάνανε και όχι εμείς,εμείς δε φταίμε". Αποτέλεσμα; Οι πρώτοι θύλακες νεο-ναζί στη γερμανία ξεπήδησαν στα ανατολικά της χώρας... Έχει σημασία μεγάλη να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη των πράξεων του,ειδικά αυτών με αρνητικό αντίκτυπο,ακόμα και αν είναι έμμεσα δικές του.
  Δεν ξεχνάμε την Ιστορία,δεν ξεχνάμε τα λάθη μας για να μη τα επαναλάβουμε

 9. avatar Prim8

  Μπράβο στο ΠΟΛΙΤΗ για τους 100 φίλους του. Εντυπωσιάστηκα. Οι 50 τουλάχιστον από αυτούς διάβασαν και τα άλλα σχόλια, ώστε να πατήσουν και 'αρνηση'. τέλειο.

 10. avatar ΦΑΤΑΟΥΛΑΣ

  Κουμμουνισμός =ολοκληρωτισμός.

 11. avatar giannoula

  Ποιά ΚΟΒΑ επιστρατεύτηκε για να βοηθήσει τον Πολίτη στα σχόλια του?Συνταταγμένοι πάντα.Μπράβο "πολίτες".

 12. avatar Ανδρεας

  Μερικους ενοχλουν το να αντιπαρατιθενται πηγες ορθες, οπως ακριβως τις θετει ο Πολιτης! Εγω γερασα,ΑΛΛΑ οταν ζουσα στην γερμανια και δουλεψα εκει στα 70, ειχα γνωρισει γερμανους απογονους επιμιγμενους με ουκρανικο αιμα και μου ανεφεραν και οι ιδοι ακριβως αυτα που λεει ο Πολιτης, πως υπηρξε ξηρασια, λιμος και ασφαλως ενα ειδος αρνησεως συγκομιδης και πειποιησης της σοδειας.
  Επειδη λοιπον καποιοι εδω στην χωρα μας, δεν θελουν να θυμομαστε τα Καλαβρυτα, την Κανδανο, τ Ανωγεια, τον Χορτιατη, ενα σωρο αλλους τοπους της ναζιστικης θηριωδιας, που μας μεταχειριστηκε τοσα χρονια σαν υπανθρωπους και μας λενε συνεχεια πως φταινε οι...αντιστεκομενοι (μαλλον θα ειχαν προγουνους που φωναζαν Βαστα Ρομελ πιστευω ε;), μας εχουν επισης πρηξει την ζωη με του κοκκινους Χμερ, τον Σταλιν κλπ κλπ. Δηλαδη οι απελευθερωτες Αμερικανοι σε Κορεα και σε Βιετναμ, το οτι ψεκασαν με οξυ ολοκληρη Καμποτζη και λαος και ακομα γεννουνται παιδακια χωρις χερια και ποδια απο το δηλητηριο στα φυτα και εδαφος, να μην το αναφερουμε;
  ΠΑΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΔΑΝΟ, ΚΑΤΑΘΕΣΤΕ ΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΗΣΤΕ! ΚΑΝΔΑΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ!!!

  1. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

   κυριε αντρεα για καλαβρυτα ξερεις τι εγινε θα σου πω εγω διοτι ειμαι απο εκει και δυστηχος απο οικογενεια κουμμουνιστων αν και ο πατερας μου ευτυχος δεν ηταν κολημενος απλα ψηφιζε και δεν ασχολιοταν, στα καλαβρυτα στα οποια εχασα συγγενη ξεκινησαν επειδεις ειχαν καποιοι κουμμουνιστες την ιδεα να εκτελεσουν ναζι αυτο εγινε εξω απο το παραθεριστικο χωριο του χωριου που λεγετε (μαζι) απο τα μαζεικα ειμαι και του μαζι ειναι παραθεριστικο χωριο ,τελος παντον αφου εκαναν οτι εκαναν οι κουμμουνιστες κατεβηκαν οι ναζι για αντιποινα και εκαιγαν στο διαβατους οποιο χωριο εμπαιναν μαζι και το δικο μου και το πατρικο μου μεχρι να καταληξουν στα καλαβρυτα, σε ολην αυτην την πορεια οι κουμμουνιστες δεν εκαναν τιποτα να αποτρεψουν την κατασταση και ας ξεκινησε απο μ>>>>>>ια δικια τους λες και δεν ξερανε τι ειναι οι ναζι και πως θα αντιδρουσαν παρα λουφαξανε στα βουνα κρυμενοι και δεν εριξαν ουτε μια τουφεκια αν και εσεις ειστε ικανοι να αλλαξετε την ιστορια και να πειτε οτι αντισταθηκατε στην πορεια που εκαναν οι ναζι μεχρι τα καλάβρυτα και ειδικα το τρολλ πολιτης και τοτε εγω δεν θα τον κραξω θα μπω μεσα στο νβ και θα τον κοπανησω αρκετα με τα ψεμματα αλλα οσον αφορα εμενα και τον τοπο μου δεν λογαριαζω τιποτα

  2. avatar GiannisAGiannis

   Και πως έκαναν οι Αμερικάνοι παρόμοια (που έκαναν και κάθε τόσο ακούμε και άλλα); Σημαίνει πως ο Στάλιν και οι Ερυθροί Χμερ δεν έκαναν; Κάθονται οι φασιστοκουμουνιστές με τους φασιστοφασίστες και διαφωνούν έντονα, με μόνα επιχειρήματα του στυλ "Τι κιαν εμείς είμαστε κακοί; Εσείς είστε χειρότεροι" και στο τέλος "νικητής" νιώθει αυτός που ανακαλύπτει χειρότερη θηριωδία από τον άλλο. Να ξέρετε πως, για εμάς που δεν είμαστε κομματοποιημένοι φαντάζουν και οι δύο πλευρές εξίσου ακραίες και ηλίθιες.

 13. avatar takis

  Για γράψε τώρα πολίτη τι έγινε και στο Κατιν γιατί μας έχουν πρήξει τα φασιστακια με την προπαγάνδα τους.χα χα !

 14. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ.

  1. avatar Ανδρεας

   Κανδανος, Καλαβρυτα, Χορτιατης, Διστομο, Ανωγεια κλπ κλπ...Ολα απο αριστεροκομμουνια εγιναν, οντως! Ιστορια του μαιν καμπφ πιστευω ε;

 15. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Η μεγάλη απάτη

  Ας δούμε πώς παρουσιάζεται από τον Βέλγο ιστορικό Λούντο Μάρτενς, στο βιβλίο του «Μια άλλη ματιά στον Στάλιν» («Σύγχρονη Εποχή», 1997), η αλήθεια για το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός του λιμού, στο Κεφάλαιο 5 με τίτλο: «Η κολεκτιβοποίηση και το "ουκρανικό ολοκαύτωμα"». Πρέπει να σημειώσουμε ότι η εργασία του Μάρτενς στηρίζεται στο εμπεριστατωμένο έργο του Καναδού Ντάγκλας Τοτλ «Εξαπάτηση, Λιμός και Φασισμός, ο μύθος της ουκρανικής γενοκτονίας από τον Χίτλερ στο Χάρβαρντ» (Progress Books, Toronto 1987 στο διαδίκτυο : http://rationalrevolution.net/special/library/tottlefraud.pdf). Με τη σειρά του, ο Τοτλ αντλεί το αποδεικτικό του υλικό από δημοσιευμένα άρθρα των Αμερικάνων δημοσιογράφων Λούις Φίσερ στην εφημερίδα «The Nation» και Κέισι Τζέιμς στην «Daily Worker» του 1935, που ερεύνησαν ενδελεχώς τις ανταποκρίσεις που δημοσιεύτηκαν το 1935 στην εφημερίδα «Σικάγο Αμέρικαν» του μεγιστάνα του Τύπου, φιλοναζιστή Ουίλιαμ Ράντολφ Χερστ, υποτίθεται από την Ουκρανία, κάποιου δημοσιογράφου του Χερστ, του Τόμας Ουόκερ.

  1. avatar Aimilios

   σιχαμα εχεις καταντησει ρε πολιτη, εκπροσωπεις πληρως το κομματικο κρατος και τις σταλινικες τακτικες του....και μετα σου φταιει και ο συριζα τρομαρα σου ενω εχεις ταυτιστει με την φασιστερα

  2. avatar Nelly’s

   Καλά, μόνο 109 μέλη έχει η ΚΟΒΑ σου;

  3. avatar Nick

   ρε μπορείς να μου εξηγήσεις πώς έχεις 100 λάικ στα σχόλια σου; πρώτη φορά βλέπω τέτοιους αριθμούς σε σχόλιο τρία χρόνια που επισκέπτομαι την ιστοσελίδα. 100 αναγνώστες που να συμφωνούν μαζί σου πάντως σίγουρα δεν έχεις. πως το έκανες?!

  4. avatar nikosmirsini

   καλά ρε παιδιά ακριβώς εκατό like πατήστε ακόμα μια φορά το κουμπάκι έτσι για ξεκαρφομα

  5. avatar ΦΑΤΑΟΥΛΑΣ

   Ποσα πληρώνεσαι? για την προπαγάνδα?

  6. avatar OΣΦΥΟ-ΣΤΗΤΗΣ

   ...μερικες φορες μου προκαλει δεος ο χρονος που (μπορουν να) διεθετουν καποιοι...

 16. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Σαν δεύτερη αιτία του λιμού μπορεί κανείς να αναφέρει τη σημαντική ξηρασία που έπληξε μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας και άλλες περιοχές, το 1930-1932, ενώ μια τρίτη αιτία σίγουρα αποτέλεσε και η επιδημία τύφου που σάρωσε την Ουκρανία και το Βόρειο Καύκασο εκείνη την περίοδο, με σημαντικό αριθμό ατόμων που πέθαναν από τυφοειδή πυρετό και δυσεντερία.

  Σαν τελευταίο αίτιο για την πείνα στην Ουκρανία εκείνη την περίοδο μπορεί κανείς να αναφέρει τη συνολική αναστάτωση που προκλήθηκε από την αναδιοργάνωση της γεωργίας και την ανατροπή όλων των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, που πολλές φορές σηματοδοτήθηκε από την έλλειψη πείρας, τον αυτοσχεδιασμό και τη σύγχυση σε ό,τι αφορά τις οδηγίες, αλλά και την έλλειψη σωστής προετοιμασίας. Εδώ, ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι πάρθηκαν έκτακτα μέτρα από τη σοβιετική εξουσία και έτσι το 1933 εξασφαλίστηκε η επιτυχής συγκομιδή εκείνης της χρονιάς, ενώ στάλθηκαν στην Ουκρανία σπόροι, τρόφιμα και ζωοτροφές και παραδόθηκαν χιλιάδες τρακτέρ, θεροαλωνιστικές μηχανές και πρόσθετα φορτηγά, αποστάλθηκαν στελέχη για να βοηθήσουν στην οργανωτική δουλιά.

  Σε ό,τι αφορά τα θύματα του λιμού, με βάση τα πραγματικά στοιχεία, ήταν γύρω στα 2 εκατομμύρια.

  1. avatar ΟΧΛΟΣ

   Στο COPY PASTE δεν εισαι καλός να το βελτιώσεις λίγο. Ειδες αυτά τα μηχανήματα του καπιταλισμού?

 17. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Ποια είναι η αλήθεια για τον ουκρανικό λιμό
  Οπως πιστοποιείται από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν όλοι οι ιστορικοί από τους οποίους αντλούμε στοιχεία σε αυτό το σημείωμα, πράγματι, την περίοδο 1932-1933 υπήρξε πείνα στην Ουκρανία, αλλά δεν προκλήθηκε από κάποιο φρικιαστικό σχέδιο εξόντωσης των Ουκρανών από τους μπολσεβίκους. Τέσσερα ήταν τα αίτια αυτής της δύσκολης περιόδου: Κατ' αρχήν, θα πρέπει να πάρει κανείς υπόψη του τον εμφύλιο πόλεμο που εξαπέλυσαν οι κουλάκοι και τα αντιδραστικά στοιχεία κατά της κολεκτιβοποίησης της γεωργίας. Οι κουλάκοι αντιστάθηκαν με λύσσα κατά του σοσιαλισμού και της κολεκτιβοποίησης της γεωργίας, εμποδίζοντας τη συγκομιδή των δημητριακών, χαλώντας τις μηχανές, πυρπολώντας την κολχόζνικη περιουσία, σκοτώνοντας ζώα, και αρνούμενοι να σπείρουν και να θερίσουν. Από τα τέλη του 1929 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '30, πραγματοποίησαν 1.800 τρομοκρατικές ενέργειες κατά των Σοβιετικών και των κομματικών στελεχών, των πρωτοπόρων αγροτών.
  Σαν δεύτερη αιτία του λιμού μπορεί κανείς να αναφέρει τη σημαντική ξηρασία που έπληξε μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας και άλλες περιοχές, το 1930-1932, ενώ μια τρίτη αιτία σίγουρα αποτέλεσε και η επιδημία τύφου που σάρωσε την Ουκρανία και το Βόρειο Καύκασο εκείνη την περίοδο, με σημαντικό αριθμό ατόμων που πέθαναν από τυφοειδή πυρετό και δυσεντερία.

 18. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Το ζήτημα του λιμού στην Ουκρανία την περίοδο 1932-1933 ετοιμάζεται και πάλι, για άλλη μια φορά, να μπει στη φαρέτρα του αντικομμουνισμού. Παρουσιάζεται ως «η σκόπιμη εξόντωση του ουκρανικού λαού από τη Σοβιετική Ενωση, μιας φοβερής περιόδου καταστροφικής πείνας που προκλήθηκε σκόπιμα από τους μπολσεβίκους του Στάλιν για να αναγκάσει την αγροτιά να δεχτεί τη σοσιαλιστική προοπτική».
  Ωστόσο, η μέχρι τώρα αντικομμουνιστική καμπάνια δεν έχει φέρει τα απαιτούμενα «αποτελέσματα» για την άρχουσα τάξη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διενέργησε το «Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου», η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών σε ποσοστό 60,8% απορρίπτει την αντικομμουνιστική ερμηνεία του λιμού του '32-'33 και μόνο το 26,2% την αποδέχεται.
  Πρέπει να θυμίσουμε ότι για το ίδιο θέμα η Ανι Λακρουά Ρις, καθηγήτρια της Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 7 και μέλος του Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, είχε απειληθεί με δίωξη που τελικά δεν πέρασε, επειδή το 2004 είχε κάνει εργασία για το λιμό στην Ουκρανία όπου τεκμηριωμένα κατέρριπτε την αντικομμουνιστική προπαγάνδα.

  1. avatar giannoula

   Ασε μας ρε πολίτη, που κάθε φορά που άλλαζε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ άλλαζε και η επίσημη Σοβιετική ιστορία για τον μεγάλο πόλεμο(Β! Παγκόσμιος) και τον ρόλο του νέου γ.γ. στην θετική έκβαση του πολέμου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει