Οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών κατέγραψαν τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι ετών, εξαιτίας της μείωσης κατά 39% των εξαγωγών προς το Χονγκ Κονγκ, τη μεγαλύτερη αγορά του κλάδου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 12% στα 2 δισεκ. ελβετικά φράγκα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία τελωνείων της Ελβετίας, ενώ σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία – βάσει των εργάσιμων ημερών – μειώθηκαν κατά 7,6% Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 12%.

«Το 2015 είναι μια χρονιά που θέλουν να ξεχάσουν οι ωρολογοποιοί», σχολίασε ο Τζον Κοξ, αναλυτής στην Kepler Cheuvreux στη Ζυρίχη.

Το Χονγκ Κονγκ, που εδώ και επτά χρόνια αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά για ελβετικά ρολόγια, αρχίζει και χάνει το προβάδισμα που είχε έναντι των ΗΠΑ. Ο κλάδος φαίνεται να συρρικνώνεται στο Χονγκ Κονγκ, με την TAG Heuer να κλείνει ένα κατάστημά της τον Αύγουστο και τη Richemont να ανακοινώνει μείωση των πωλήσεων Οκτωβρίου λόγω της χαμηλής ζήτησης για ρολόγια.

Η μετοχή της Swatch στη Ζυρίχη κατέγραφε νωρίτερα απώλειες 1,7% στα 361 φράγκα, ενώ η Richemont κινούταν στα 77,75 φράγκα σημειώνοντας μικρές διακυμάνσεις.

«Το μερίδιο του Χονγκ Κονγκ μάλλον θα διατηρηθεί κάπου πάνω από το 10% μεσοπρόθεσμα ενώ ήταν πάνω από το 20% πριν ένα χρόνο», δήλωσε ο Κοξ. «Ποτέ δεν θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν».

Πέρυσι τον Οκτώβριο, οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 5,2%, σημειώνοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς εκείνης. Οι εξαγωγές ρολογιών, που αντιστοιχούν περίπου στο ένα δέκατο των συνολικών εξαγωγών της Ελβετίας, μειώθηκαν κατά 3,2% τους πρώτους 10 μήνες του 2015.

Η άνοδος του ελβετικού φράγκου κατά 11% συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα έχει διαβρώσει τα περιθώρια κέρδους του κλάδου, με τις ωρολογοποιίες να προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας για να αντισταθμίσουν τη μείωση της ζήτησης.