Χιλιάδες άνθρωποι προσέρχονται από νωρίς το πρωί στη Σρεμπρένιτσα όπου σήμερα θα γίνει τελετή μνήμης για την 16η επέτειο της γενοκτονίας σε βάρος 8.000 Μουσουλμάνων από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας, τον Ιούλιο του 1995.

Οι οργανωτές της τελετής μνήμης ανήγγειλαν ότι αναμένουν την άφιξη 60.000 ανθρώπων.

Στο χώρο μνήμης για τη Σρεμπρένιτσα, το κοιμητήριο Ποτοτσάρι θα γίνει η ταφή των λειψάνων 613 θυμάτων που εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν. Στην τελετή μνήμης θα παραστούν ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων και ο εκπρόσωπος των Κροατών στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς. Στη Σρεμπρένιτσα θα μεταβούν επίσης ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη Βαλεντίν Ίνζκο και πρέσβεις διαπιστευμένοι στο Σαράγεβο.

Η Διεθνής Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ICMP) με έδρα το Σαράγεβο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι βάσει έγκυρων στοιχείων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 εξαφανίστηκαν περίπου 8.100 Μουσουλμάνοι.

Ειδικοί της Επιτροπής χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης δειγμάτων DNA και μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιήσει τα λείψανα 6.598 ατόμων, τα οποία μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα θεωρήθηκαν αγνοούμενοι. «Τα λείψανα περίπου 1.500 ατόμων δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», αναφέρουν εκπρόσωποι της ICMP.

Με καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση προσφυγής της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995 η σφαγή των 8.000 Βοσνίων Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα χαρακτηρίστηκε γενοκτονία.

Σύμφωνα με την απόφαση οι σφαγές που διαπράχθηκαν μετά την κατάληψη από τις σερβικές δυνάμεις της Σρεμπρένιτσα, μουσουλμανικού θύλακα υπό την προστασία των κυανοκράνων, αποτελούν πράξη γενοκτονίας που διαπράχθηκε από μέλη του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας.

Για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα έχουν καταδικαστεί πολλά άτομα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία και σε εξέλιξη είναι οι δίκες του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς και του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς.