Ως άτομο νευρικό περιγράφουν οι γείτονές του τον Κρις Χάρπερ Μέρσερ, τον 26χρονο που άνοιξε πυρ στο κολέγιο Άμπκουα στην πόλη Ρόζεμπεργκ του νότιου Όρεγκον σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας επτά πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Με τέσσερα όπλα, πιστόλια και καραμπίνα, ο δράστης σκότωνε φοιτητές αφού πρώτα τους ρωτούσε αν είναι χριστιανοί και στη συνέχεια τους προανήγγειλε πως σε λίγο θα συναντούσαν τον Θεό…

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο Μέρσερ είχε γεννηθεί στην Αγγλία και είχε εγκατασταθεί στις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία, όπως δήλωσε στο CBS η ετεροθαλής αδελφή του Κάρμεν Νέσνικ. Είχε έντονη παρουσία στο Διαδίκτυο όπου, μεταξύ άλλων, φαινόταν να παρέχει στήριξη στον IRA και να ενδιαφέρεται για τις μαζικές δολοφονίες.

Παιδί διαζευγμένων γονέων, ζούσε με τη μητέρα του σε διαμέρισμα το οποίο δεν απείχε πολύ από το πανεπιστήμιο.

Σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Spiritual Passions, όπου υπάρχει φωτογραφία του υπό το ψευδώνυμο IRONCROSS45 –το οποίο ο Μέρσερ χρησιμοποιούσε και ως διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας– ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «άνδρα που ψάχνει για γυναίκα». Έγραφε επίσης ότι «δεν ήταν θρήσκος, αλλά πνευματικός» άνθρωπος, ότι «δεν έπινε καθόλου αλκοόλ», ζούσε με τους γονείς του και ήταν συντηρητικός Ρεπουμπλικανός.

Κοινωνικά, ο ίδιος έγραφε ότι «στην αρχή ήταν ντροπαλός», αλλά ήταν «καλύτερος σε μικρές παρέες», ότι «έκανε διαρκώς δίαιτα» κι αναζητούσε «το γιν για το γιανγκ του». Μία φωτογραφία που συνόδευε το προφίλ κάποιου στο MySpace υπό το όνομα Κρις Χάρπερ-Μέρσερ, από το Τόρανς, δείχνει έναν νεαρό άνδρα με σοβαρή έκφραση, ξυρισμένο κεφάλι και γυαλιά οράσεως με μαύρο σκελετό να κρατάει ένα δίκαννο.

Σε άλλη ιστοσελίδα, ο δράστης γράφει για τον Βέστερ Φλάναγκαν, τον άνδρα ο οποίος σκότωσε δύο δημοσιογράφους στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης τον Αύγουστο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε και χαρακτηρίζει ωραία τα πλάνα από τη συγκεκριμένη επίθεση. «Σε μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση, πρόσεξα ότι τόσα πολλά άτομα σαν εκείνον είναι ολομόναχα και άγνωστα, αλλά μόλις χύσουν λίγο αίμα, τα μαθαίνει όλος ο κόσμος. ‘Ένας άνδρας που δεν τον ήξερε κανένας, τώρα τον ξέρουν όλοι. Το πρόσωπό του προβάλλεται σε κάθε οθόνη, το όνομά του το προφέρουν τα χείλη κάθε ανθρώπου στον πλανήτη κι όλο αυτό στη διάρκεια μίας μέρας. Φαίνεται ότι όσο περισσότερους σκοτώσεις, τόσο περισσότερο βρίσκεσαι στη δημοσιότητα», ανέφερε η ανάρτηση.