Η αναστολή της δίκης του πρώην ηγέτη της πολιτοφυλακής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τόμας Λουμπάνγκα οδήγησε τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, να διατάξουν σήμερα την απελευθέρωσή του. Η δίκη του είχε ανασταλεί στις 8 Ιουλίου, διότι το ΔΠΔ κατέκρινε την κατηγορούσα αρχή ότι αρνήθηκε να επιβάλλει τις αποφάσεις του.

«Ο κατηγορούμενος θα απελευθερωθεί χωρίς όρους», δήλωσε ο Αντριάν Φούλφορντ, πρόεδρος του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι πλέον σωστό» να παραμείνει ο Τόμας Λουμπάνγκα υπό κράτηση, δεδομένης της αναστολής της δίκης του.

Η κατηγορούσα αρχή έχει πέντε ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά της απελευθέρωσης του Τόμας Λουμπάνγκα. Σε περίπτωση άσκησης έφεσης «ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να εγκαταλείψει το κέντρο κράτησης, εφόσον το εφετείο δεν έχει αποφασίσει», διευκρίνισε ο Φούλφορντ.

Οι δικαστές του ΔΠΔ είχαν αποφασίσει στις 8 Ιουλίου να αναστείλουν τη δίκη του Τόμας Λουμπάνγκα, επειδή ο εισαγγελέας είχε αρνηθεί να αποκαλύψει στην υπεράσπιση το όνομα ενός διαμεσολαβητή, στον οποίο είχε δώσει εντολή να βρει μάρτυρες για τα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται ο Τόμας Λουμπάνγκα, 49 ετών.