Η κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε σήμερα την πρόσκληση της Λιβύης να σταλούν παρατηρητές για να επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους εξεγερμένους, τονίζοντας ότι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο αυτό.

Ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τρίπολη ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από την Κίνα, τη Γερμανία, την Μάλτα και την Τουρκία να στείλουν παρατηρητές για να επιβλέπουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός από μέρους της.

Μια εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι “είναι δουλειά του ΟΗΕ και ουδενός άλλου να επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός ή να αποφασίσει το πώς θα πρέπει να επαληθεύεται”.

Η Γερμανία απείχε την Πέμπτη από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξουσιοδότησε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, την οποία τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία — επίσης χώρες-μέλη της ΕΕ — ενέκριναν. Το Βερολίνο εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο επέλεξε να μη συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη· πάντως, η Γερμανία συζητά με το NATO εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά τις πτήσεις αεροσκαφών τύπου AWACS στο Αφγανιστάν για να απελευθερώσει αμερικανικά πληρώματα, συνεισφέροντας έμμεσα με τον τρόπο αυτό.