Περισσότεροι από χίλιοι ξένοι εγκατέλειψαν τη Λιβύη μέσω του μεθοριακού περάσματος της Νεμπντέμπ στη νοτιοανατολική Αλγερία, δήλωσε σήμερα ο αλγερινός υπουργός Εξωτερικών, Μουράντ Μεντελσί.

Η Αλγερία έχει λάβει τα μέτρα της «για να διευκολύνει τη διέλευση αυτή και αυτήν την ώρα που σας μιλάω υπερβαίνουν τους χίλιους οι ξένοι υπήκοοι που μπόρεσαν να φύγουν (από τη Λιβύη) σε απολύτως καλές συνθήκες και οι οποίοι, έπειτα από παραμονή μερικών ωρών ή μερικών ημερών στην Αλγερία, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους», διευκρίνισε ο Μεντελσί, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων APS.

Ο Μεντελσί δεν διευκρίνισε ωστόσο πότε άρχισε η διέλευση αυτή ξένων -κυρίως Ασιατών, Αιγυπτίων και Τυνήσιων- που εγκαταλείπουν τη Λιβύη από τη χώρα του.

Το Ντεμπντέμπ, το κύριο μεθοριακό πέρασμα με τη Λιβύη, βρίσκεται 1.500 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αλγερίου.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι οι αρχές της Λιβύης συνέλαβαν τέσσερις Ιορδανούς που εργάζονται στη χώρα αυτή.

Ο εκπρόσωπος Μοχάμαντ Κάγεντ δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τους λόγους ή τις συνθήκες σύλληψης των τεσσάρων Ιορδανών στη Λιβύη.

«Δόθηκαν έκτακτες οδηγίες στην ιορδανική πρεσβεία στην Τρίπολη για να έχει άμεσες επαφές με τις λιβυκές αρχές ώστε να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων βάσει του διεθνώς αναγνωρισμένου δικαίου όπως και για την άμεση απελευθέρωσή τους», σημείωσε ο Κάγεντ.

Χιλιάδες Ιορδανοί εργάζονται στη Λιβύη.