«Ο ιρανικός λαός θέλει την ίδια ελευθερία με αυτήν για τη οποία αγωνίστηκαν οι Τυνήσιοι και οι Αιγύπτιοι», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι  Μπούζεκ, συγκρίνοντας το Ιράν με την Αίγυπτο.

Η πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Ιράν, η οποία οργανώθηκε πριν από ένα χρόνο από την αντιπολίτευση, δείχνει ότι ο λαός της χώρας αυτής έχει την ίδια δίψα για τη δημοκρατία όπως στην Αίγυπτο και την Τυνησία, είπε, προσθέτοντας πως αντίθετα με αυτό που υποστηρίζει το ιρανικό καθεστώς, η Αίγυπτος και η Τυνησία δε θέλουν ν΄ακολουθήσουν το παράδειγμα της ισλαμικής επανάστασης του 1979.

Ο Μπούζεκ εκτίμησε πως στη χώρα παραμένει το πνεύμα των διαδηλώσεων του 2009 μετά τις προεδρικές εκλογές που σημαδεύτηκαν από νοθεία.

Χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν να διαδηλώσουν χθες το απόγευμα στο κέντρο της Τεχεράνης ύστερα από έκκληση των ηγετών της αντιπολίτευσης, του πρώην πρωθυπουργού Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και του πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί.

Οι δυο άνδρες βρίσκονται εδώ και μέρες σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Ο Μπούζεκ ζήτησε να έχουν ελευθερία κινήσεων οι δυο πολιτικοί και κάλεσε τις ιρανικές αρχές να μην κάνουν χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.