Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου Χένρι Γουάξμαν δήλωσε ότι η «αδιαφορία» της BP πριν από την έκρηξη της 20ής Απριλίου στην πλατφόρμα Deep Water Horizon ήταν «απίστευτη». «Υπό την διεύθυνσή σας η BP έκανε περικοπές (στον τομέα της ασφάλειας) για να εξοικονομήσει ένα εκατομμύριο δολάρια από δω, λίγες ώρες ή ημέρες από κει. Και τώρα, ολόκληρος ο Κόλπος του Μεξικού πληρώνει το τίμημα…δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι δώσατε την παραμικρή προσοχή στους τεράστιους κινδύνους που αναλάμβανε η BP», δήλωσε ο Χένρι Γουάξμαν.

Ο επικεφαλής της BP αρνήθηκε επανειλημμένως να συμφωνήσει με τα συμπεράσματα της επιτροπής ότι η εταιρεία αγνόησε τους κανόνες ασφαλείας, εξοργίζοντας τα μέλη της επιτροπής, σε μία ακρόαση που εξελίχθηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, σε πανωλεθρία για τις δημόσιες σχέσεις της BP.

Ένα προς ένα τα μέλη της επιτροπής βομβάρδισαν με καυστικές ερωτήσεις τον Τόνι Χέιγουορντ σε μία ακρόαση που διήρκεσε επτά ώρες.

Σήμερα 35.000 έως 60.000 βαρέλια πετρελαίου χύνονται καθημερινά στον ωκεανό. Επί του συνόλου αυτού, η BP περισυλλέγει περί τα 15.000 βαρέλια ημερησίως και ελπίζει να φθάσει τα 28.000 την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο διοικητής της ακτοφυλακής Θαντ Αλεν, ενώ έδωσε επίσης την πληροφορία ότι οι παράπλευρες γεωτρήσεις, οι οποίες θα σταματήσουν οριστικά τη διαρροή του πετρελαίου, προχωρούν ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν.

Πηγή: kathimerini.gr