Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψε διάταγμα για την αναστολή της συμμετοχής της Λευκορωσίας, της στενότερης συμμάχου της Ρωσίας, στην Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE).

Το διάταγμα, το οποίο υπεγράφη στις 24 Μαΐου, δημοσιεύτηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπο αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, που συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Λευκορωσία δεν εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία, αλλά επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να εξαπολύσει την επίθεσή του τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά την επανεκλογή του που αμφισβητήθηκε έντονα το 2020, ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στη Λευκορωσία για σχεδόν τρεις δεκαετίες, έχει προσεγγίσει σε μεγάλο βαθμό τη Μόσχα, η οποία προσφέρει στην κυβέρνησή του οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη.

Η Ρωσία ανέστειλε μονομερώς τον Δεκέμβριο του 2007 τη συμμετοχή της στη συνθήκη CFE του 1990, που θέτει περιορισμούς στις δυνάμεις και τους εξοπλισμούς –άρματα μάχης, αεροσκάφη, πυροβολικό– από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια και προβλέπει ανταλλαγές πληροφοριών και αμοιβαίες επιθεωρήσεις.

Η Μόσχα είχε τότε κρίνει τη συνθήκη αυτή αναχρονιστική και είχε αιτιολογήσει την απόφασή της, λέγοντας ότι οφείλεται στην άρνηση δυτικών χωρών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη, ιδιαίτερα των μελών του NATO, να επικυρώσουν τη νέα εκδοχή της συνθήκης, έπειτα από προσαρμογή της το 1999 στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι χώρες αυτές είχαν θέσει ως όρο για την επικύρωσή της τον σεβασμό ξεχωριστών συμφωνιών για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία στην Μολδαβία και τις αυτονομιστικές δημοκρατίες της Γεωργίας.

Τον Μάιο του 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επίσημη αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη CFE.

Πηγή: ΑΠΕ