Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν νέες αγροτικές κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες, μόνο που αυτή τη φορά θα συμμετέχουν νέες ομάδες αγροτών, που σχετίζονται με την ακροδεξιά.

Το Politico σε σχετικό δημοσίευμα έγραψε ότι πρόκειται για ριζοσπαστικές ομάδες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και Πολωνία, ισχυριζόμενες ότι υπερασπίζονται τους αγρότες από ένα πολιτικό κατεστημένο, που λένε ότι είναι αποφασισμένο να τους εξαφανίσει.

Οι ομάδες αυτές έχουν ενθαρρυνθεί από την εκλογική επιτυχία ενός αγροτικού κόμματος στην Ολλανδία, το οποίο θα ενταχθεί στον δεξιό συνασπισμό που σχηματίστηκε από τον λαϊκιστή Γκερτ Βίλντερς, και προτρέπουν τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στις ευρωπαϊκές εκλογές, που θα αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ των τελευταίων ετών.

Η πιο σημαντική από αυτές τις ομάδες είναι η Farmers Defense Force (FDF), η οποία δημιουργήθηκε στην Ολλανδία τον Μάιο του 2019 από τον αγρότη Mark van den Oever, για να πολεμήσει την κατάληψη μιας φάρμας χοίρων από ακτιβιστές ζώων.

Η FDF κέρδισε τη φήμη ως μία από τις δύο ομάδες αγροτών που ξεκίνησαν μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για τον περιορισμό της ρύπανσης από την εντατική κτηνοτροφία. Ο νεοσύστατος δεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία του Βίλντερς έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει το κλείσιμο των αγροκτημάτων και τις μειώσεις των ζώων.

Το πιο γνωστό μέλος της ομάδας αυτής, γνωστό για την εμπρηστική ρητορική του, είναι ο Van den Oever, ο οποίος έχει συγκρίνει την κατάσταση των ολλανδών αγροτών με αυτή των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 2020 οι ολλανδικές αντιτρομοκρατικές αρχές συμπεριέλαβαν την FDF στην ετήσια έκθεσή τους, περιγράφοντάς την ως μια ομάδα ακτιβιστών που τροφοδοτεί την πόλωση. Στις περσινές εθνικές εκλογές, η εκπρόσωπος της ομάδας, Sieta van Keimpema, έθεσε υποψηφιότητα για τον ακροδεξιό Belang van Nederland, όμως το κόμμα δεν κέρδισε έδρες.

«Όλοι μας αποκαλούν ακροδεξιούς, αλλά οι πραγματικοί εξτρεμιστές είναι στην πολιτική. Έχουν αίμα στα χέρια τους», είπε ο van Keimpema στο «Politico», προσθέτοντας ότι μόνο οι δεξιοί πολιτικοί ασχολούνται ενεργά με την ομάδα της, ενώ άλλοι την αγνοούν. «Είναι επιλογή τους, όχι δική μου. Δεν μπορώ να τους αναγκάσω».

Η FDF σχημάτισε παρακλάδι πέρυσι στη Φλάνδρα του Βελγίου, το οποίο έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες και αλλού σε όλη τη χώρα.

Όλοι ενωμένοι

Το γερμανικό Landwirtschaft verbindet Deutschland, γνωστό ως LSV ή «η Γεωργία ενώνει τη Γερμανία», ιδρύθηκε το 2021 στην πλάτη ενός κινήματος διαμαρτυρίας, η οποία ξεκίνησε λίγους μήνες μετά την FDF.

Η ομάδα έχει εμπνευστεί από τον ολλανδό ομόλογό της, κλείνοντας δρόμους με τρακτέρ και εξαπολύοντας κρυφές απειλές εναντίον προοδευτικών πολιτικών.

Ως κίνημα το LSV διατηρεί μια πιο υποτονική διαδικτυακή παρουσία σε σχέση με το FDF, αλλά οι ηγέτες του έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι μπορεί να είναι πολύ κοντά στο κύριο ακροδεξιό κόμμα της χώρας, την Εναλλακτική για τη Γερμανία ή το AfD.

Πέρυσι, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του LSV, Anthony Robert Lee, αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να μιλήσει σε εκδήλωση του AfD, τελικά αποσύρθηκε έπειτα από έντονη κριτική.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο «Politico», ο Lee δήλωσε ότι η ομάδα του δε συνεργάζεται ενεργά με το AfD, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Ελεύθεροι στοχαστές

Η ομάδα αυτή ιδρύθηκε από τον πολωνό μεγιστάνα εκτροφής γούνας, Szczepan Wójcik, και με επικεφαλής τη Monika Przeworska, το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας (IGR) είναι η μικρότερη από τις τρεις ομάδες που συντονίζουν τη διαδήλωση.

Είναι, επίσης, το μόνο που δεν είναι αυτό καθεαυτό κίνημα διαμαρτυρίας, αλλά μάλλον μια αυτοαποκαλούμενη δεξαμενή σκέψης, που ασχολείται με την αγροτική πολιτική.

Ο Wójcik «έχτισε» το όνομά του, χρηματοδοτώντας μια εκστρατεία ενάντια στην προσπάθεια της πρώην πολωνικής κυβέρνησης (το 2020) να απαγορεύσει την εκτροφή γούνας. Οι σύμμαχοί του ήταν ο ιερέας, που έγινε μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Tadeusz Rydzyk.

Κατά τη διάρκεια των φετινών διαδηλώσεων των αγροτών, το IGR συντόνισε διάφορες δράσεις σε ολόκληρη τη χώρα και ο Wójcik παρακολούθησε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και άλλων ηγετών της γεωργίας. Όπως και οι άλλες ομάδες που συμμετείχαν στη διαδήλωση των Βρυξελλών, το IGR αρνείται ότι ανήκει στην ακροδεξιά, αλλά στην πραγματικότητα ούτε ο Wójcik ούτε η Przeworska κρύβουν τη συμπάθειά τους για τα ακροδεξιά κόμματα. Λίγο αφότου ο Βίλντερς ανακοίνωσε ότι σχηματίζει κυβέρνηση στην Ολλανδία, ο Wójcik δημοσίευσε φωτογραφίες που ποζάρουν μαζί.

Άλλες ομάδες που θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση είναι το Coordination Rurale, το Νο.2 συνδικάτο αγροτών της Γαλλίας, το οποίο φλερτάρει εδώ και χρόνια με το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα, Εθνική Συσπείρωση, της Λεπέν και το ισπανικό, Plataforma 6F, ένα κίνημα αγροτών, που συμμάχησε με το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα, Vox.

Την ίδια ώρα, τα κύρια γεωργικά συνδικάτα έχουν συμβουλεύσει τα μέλη τους να μείνουν μακριά από τη διαδήλωση της 4ης Ιουνίου. «Έτσι λοιπόν, είναι πιθανό να μη δούμε τα επεισόδια που προκλήθηκαν στις προηγούμενες διαδηλώσεις», σχολιάζει το «Po;itico», με τον van Keimpema του FDF να αναφέρει πως περιμένουν να δώσουν το παρών περίπου 3.000 άτομα (αν είμαστε τυχεροί), αριθμός πολύ μικρότερος από αυτόν που περίμεναν πριν από ένα μήνα.