Με απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης, ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής δια απαγχονισμού που είχε επιβληθεί στην Σακινέχ Μοχαμαντι-Αστιανί, όπως αποκάλυψε σήμερα ιρανός βουλευτής.

Τον περασμένο χρόνο, η Αστιανί είχε καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού αφού κρίθηκε ένοχη για μοιχεία, αλλά η εκτέλεση της ποινής της ανεστάλη μετά τη διεθνή κατακραυγή. Ωστόσο, επειδή είχε κριθεί και ένοχη για συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της αντιμετώπιζε την ποινή θανάτου δια απαγχονισμού.

Σε επιστολή της προς την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, η επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου, Ζόχρε Ελαχιάν, ανέφερε ότι η εκτέλεση της ποινής δια απαγχονισμού επίσης ανεστάλη χάρις στις εκκλήσεις των παιδιών της καταδικασθείσας.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόσφερε πολιτικό άσυλο στην Αστιανί τον Ιούλιο, προκαλώντας τη δημόσια απόρριψη της κίνησης από το Ιράν, το οποίο ανακοίνωσε ότι (ο Λούλα) είναι «ένας ευαίσθητος άνθρωπος», αλλά δεν γνωρίζει όλα τα γεγονότα.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τις περισσότερες εκτελέσεις- μετά την Κίνα- έχοντας εκτελέσει τουλάχιστον 346 ανθρώπους εντός του 2008.