Το σούπερ-μάρκετ Geant (Γίγας), στη βόρεια έξοδο της Τύνιδας, λεηλατήθηκε σήμερα ύστερα από επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα σε αυτό. Ένα τμήμα του καταστήματος πυρπολήθηκε χθες Παρασκευή.

Δεκάδες άνθρωποι έβγαιναν από το πολυκατάστημα παίρνοντας ό,τι μπορούσαν να κρατήσουν στα χέρια, ενώ στην περιοχή δεν υπήρχαν αστυνομικοί. Ένα φυλάκιο της εθνοφρουράς που βρισκόταν πολύ κοντά, ήταν εγκαταλελειμμένο.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπαζαν στη διάρκεια της νύχτας τις βιτρίνες των καταστημάτων, τα οποία είχαν πυρποληθεί και άρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. ‘Αδεια καροτσάκια των σούπερ-μάρκετ ήταν σκορπισμένα κοντά σε οδικές αρτηρίες.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τις τελευταίες ημέρες κυρίως πολυκαταστήματα των γαλλικών εταιριών Carrefour και Casino, στα οποία ήταν συνέταιροι επιχειρηματίες προσκείμενοι στην κυβέρνηση του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Δύο ακόμη καταστήματα Carrefour, στη Μάρσα, βορείως της Τύνιδας, και στη συνοικία Γαζάλα λεηλατήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής.

Επίσης τρία πολυκαταστήματα των εταιριών Monoprix και Magasin General λεηλατήθηκαν σε άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Οι λεηλασίες αυτές σημειώθηκαν ενώ στην περιοχή δεν υπήρχαν δυνάμεις ασφαλείας και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί από χθες.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στη χώρα από χθες το απόγευμα. Ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη. Δυνάμεις του κατέλαβαν το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και ο τυνησιακός εναέριος χώρος έκλεισε.

Εκατοντάδες Ευρωπαίοι που ήταν σε διακοπές, εγκατέλειψαν την Τυνησία. Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία ακύρωσαν όλες τις πτήσεις προς τη χώρα αυτή.